Volledig scherm
Een baby in Pakistan krijgt het poliovaccin binnen gedruppeld © ap

Amerika belooft vaccinaties niet meer in te zetten voor spionage

De Verenigde Staten hebben beloofd om geen vaccinatiecampagnes meer te gebruiken voor spionagedoeleinden. Dat heeft de regering van de Amerikaanse president Obama gemeld. Die methode werd gebruikt om Osama bin Laden op te sporen.

Volledig scherm
Shakeel Afridi, de arts die hielp Osama te vinden. © AP

De directeur van de CIA, John Brennan, besliste in augustus 2013 al dat de CIA de vaccinatieprogramma's 'niet meer zou gebruiken voor operationele doeleinden van spionage'. De CIA belooft nu ook dat het DNA of ander genetisch materiaal dat verkregen wordt bij dergelijke campagnes niet meer gaat verzamelen of gebruiken.

Nepvaccinaties
De Pakistaanse dokter Shakil Afridi had in Bin Ladens woonplaats Abbottabad een nepvaccinatieprogramma opgezet om DNA-materiaal te verzamelen en zo de aanwezigheid van de al-Qaedaleider te bevestigen. Die werd daarop door een speciaal Amerikaans commando in zijn woning gedood in 2011.

Tot irritatie van de VS werd de arts in 2012 tot 33 jaar cel veroordeeld wegens banden met terreurbeweging Lashkar-e-Islam. Justitie in Pakistan heeft volgens plaatselijke media de straf van 33 jaar omgezet in 23 jaar.