Volledig scherm
John Bolton, de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur, wil voorkomen dat Amerikanen vervolgd kunnen worden door het Internationaal Strafhof. © EPA

Amerika dreigt met sancties tegen Internationaal Strafhof in Den Haag

De Verenigde Staten sluiten de Palestijnse diplomatieke vertegenwoordiging in Washington en dreigen met sancties tegen het Internationaal Strafhof in Den Haag.

De strafmaatregelen worden later vandaag aangekondigd in een toespraak van John Bolton, de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur. De tekst van zijn toespraak werd vooraf ingezien door persbureau Reuters. De Palestijnse Autoriteit bevestigde het nieuws en reageert woedend. ,,De Verenigde Staten zijn bereid het internationale systeem af te breken om Israëlische misdaden en aanvallen op Palestijnen te beschermen'',  zei de prominente Palestijnse diplomaat Saeb Erekat.

De Verenigde Staten sluiten de Palestijnse diplomatieke vertegenwoordiging in Washington uit bezorgdheid over een onderzoek van het Internationaal Strafhof in Den Haag (het ICC, International Criminal Court) naar misdaden tegen de Palestijnen waaraan Israël zich mogelijk schuldig heeft gemaakt. 

Oorlogsmisdaden

Volledig scherm
Het Internationaal Strafhof in Den Haag. © anp

De Palestijnen willen al langer dat het ICC veronderstelde Israëlische oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gaat onderzoeken. In juli kondigde het ICC een speciaal mechanisme aan waarmee Palestijnen klachten bij het hof kunnen indienen. Dit was tegen het zere been van de Verenigde Staten, dat dreigde met strafmaatregelen. De Verenigde Staten en Israël erkennen het ICC niet en vinden dat Amerikanen en Israëliërs niet door het hof vervolgd kunnen worden. In zijn toespraak vandaag zal Bolton hard uithalen naar het ICC. 

Washington is bezorgd dat het hof mogelijke oorlogsmisdaden door Amerikanen in Afghanistan gaat onderzoeken. Als dat gebeurt zal de VS rechters en aanklagers die aan het ICC verbonden zijn de toegang tot de Verenigde Staten ontzeggen, hun financiële tegoeden in de VS te bevriezen en hen proberen te vervolgen in Amerikaanse rechtbanken.

Vredesonderhandelingen

Volgens de Palestijnen is de sluiting van hun vertegenwoordiging een nieuwe manier om druk te zetten en hen te bewegen vredesonderhandelingen met Israël te hervatten. De afgelopen weken zette de president Trump al de Amerikaanse financiële steun aan diverse projecten voor Palestijnse in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook stop. Volgens de diplomaat Saeb Erekat zullen de Palestijnen niet zwichten voor de Amerikaanse druk. ,,Wij benadrukken dat de rechten van het Palestijnse volk niet te koop zijn. We roepen het ICC op onmiddellijk een onderzoek naar Israëlische misdaden te starten."