Volledig scherm
Drugsbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzman, geëscorteerd door Mexicaanse soldaten in 2016. © Reuters

Amerika eist 12,7 miljard dollar van ‘El Chapo’

De Verenigde Staten eisen 12,7 miljard dollar (11,3 miljard euro) van drugsbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán. Dat is volgens de Amerikaanse autoriteiten het bedrag dat El Chapo heeft verdiend met zijn handel in cocaïne, heroïne en marihuana.

De nu 62-jarige El Chapo (de Korte) was de leider van het beruchte Sinaloa-kartel in Mexico. Hij verhandelde verschillende soorten drugs, het meeste werd verkocht in de VS. In februari werd hij in New York schuldig bevonden aan tien aanklachten, waaronder drugshandel. Hem hangt een veroordeling tot levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Een advocaat van Guzmán noemt het een symbolische eis van de VS. ,,De overheid heeft nog nooit een cent van deze zogenaamde miljarden kunnen traceren.’’ Het is ook niet duidelijk hoe de Amerikaanse aanklager denkt aan het geld te kunnen komen. De aanklager wilde niet reageren.

Bepaling straf op 17 juli

El Chapo zit momenteel vast in een zwaar beveiligde gevangenis in de wijk Manhattan in New York. In Mexico is Guzman twee keer uit een gevangenis kunnen ontsnappen: in 2001 ontsnapte hij in een wasmand en in 2015 vertrok hij via een tunnel, die zijn handlangers tot onder zijn cel hadden gegraven.

De formele bepaling van de strafmaat is voor 17 juli gepland. De volgens de Amerikaanse federale wet toegestane doodstraf werd uitgesloten in het proces, na een overeenkomst tussen de VS en buurland Mexico, dat Guzman had uitgeleverd na zijn arrestatie. 

Tijdens het proces tegen de drugsbaron kwam nieuwe informatie aan het licht. Een voormalige minnares vertelde hoe zij in 2014 met Guzman vluchtte via een geheime doorgang. Bekijk hier de video:

  1. Zus van in Kenia vermoorde oud-topman Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    Zus van in Kenia vermoorde oud-top­man Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    De in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen (69) zal morgen begraven worden zonder dat zijn zus daarbij aanwezig is. Zij keerde gisteren terug naar Nederland, bevestigt een boezemvriend van de golfmagnaat en voormalig topman van Philips tegenover deze site. Cohens Keniaanse weduwe - hoofdverdachte in de zaak - hoopt toestemming te krijgen om de gevangenis te mogen verlaten voor de begrafenisplechtigheid.