Volledig scherm
Een microchip-implantaat tussen de duim en wijsvinger. © ANP

Amerikaans tech-bedrijf implanteert werknemers met microchip

Hoewel het in Nederland nog klinkt als toekomstmuziek, wordt het in de Verenigde Staten nu werkelijkheid. Een Amerikaans tech-bedrijf gaat microchips implanteren bij zijn werknemers. Hiermee kan het personeel betalen in de bedrijfskantine, deuren openen, inloggen op computers en het kopieerapparaat bedienen. 

Het softwarebedrijf Three Square Market uit de staat Wisconsin zegt met dit project het eerste bedrijf in de Verenigde Staten te zijn die aan al zijn werknemers de optie biedt om een chip te laten implanteren. De chip ter grootte van een rijstkorrel wordt naar verwachting bij zo'n 50 werknemers ingebracht. 

Quote

Uiteindelijk zal deze technologie de nieuwe standaard worden.

Todd Westby, CEO Three Square Market

Het kleinood zal worden geplaatst tussen de duim en wijsvinger. Er wordt gebruik gemaakt van zogeheten NFC-technologie. Deze technologie wordt ook gebruikt in chipkaarten en bankpassen met contactloos betalen. 

Todd Westby, de baas van het Amerikaanse bedrijf, verwacht dat het inbrengen van chips in de nabije toekomst flink in populariteit zal toenemen. ,,Uiteindelijk zal deze technologie de nieuwe standaard worden. Je zal het kunnen gebruiken als je paspoort, voor openbaar vervoer, als bankpas, etc."

Dat het ingezet kan worden voor het openbaar vervoer blijkt uit een recent gestart experiment in Zweden. De SJ, de Zweedse spoordienst, begon in juni met een proef voor het reizen met geïmplanteerde chips. De dienst verwacht dat dit jaar ongeveer 100 reizigers gebruik zullen maken van deze manier van inchecken. Ook verschillende Zweedse bedrijven werken al met microchips. 

Schadelijk?

Voor veel mensen is het toch een naar idee, zo'n chip in je lichaam. Schadelijk is het echter niet. De straling van de chip is vergelijkbaar met de straling waaraan je wordt blootgesteld tijdens het luisteren naar de radio, niet schadelijk voor de gezondheid dus. De chip wordt geplaatst door tattoo- en piercingspecialisten. 

Over eventuele nadelige gevolgen voor de privacy zijn de meningen verdeeld. Volgens sommige deskundigen heeft zo'n kleine chip maar maximaal tien centimeter bereik, wat het voor kwaadwillenden onmogelijk zou maken om gebruikers te volgen vanaf een afstand. Anderen waarschuwen dat chipdragers weliswaar niet op de centimeter nauwkeurig getraceerd kunnen worden, maar wel op enkele tientallen meters.