Amerikaanse Congresleden bang te worden vermoord door extreme collega's
Meerdere Democratische afgevaardigden in de Verenigde Staten vrezen voor hun leven na de aanval van vorige week op het Capitool. Niet alleen zijn ze bang voor nieuw gevaar van buiten, maar vooral ook voor extreme Republikeinse collega's die bedreigend gedrag zouden vertonen.
Delen per e-mail
Angst regeert nog steeds in politiek Washington. Na de ontzetting over de bestorming van het Capitool door extreme aanhangers van president Donald Trump is een aantal Democratische leden van het Amerikaanse Congres nu als de dood dat sommigen van hun Republikeinse collega’s hen mogelijk naar het leven staan.
De Democratische afgevaardigde Don Beyer uit de staat Virginia gooide de knuppel in het hoenderhok. ,,Sommigen van ons zijn bezorgd dat ze door hun eigen collega’s kunnen worden doodgeschoten. Hier heerst de meest giftige sfeer die ik ooit heb meegemaakt”, zo zei hij tegen nieuwszender NBC. Er is een algemeen gevoel van onveiligheid doordat sommige Republikeinse collega's wapens dragen, aldus Beyer. ,,En waarschijnlijk zijn dat degenen die complottheorieën onderschrijven en QAnon geloven over pedofiele satanische ringen. Zijn we veilig voor hen?”
Volgens de complotdenkers van QAnon is elke politicus die tegen Donald Trump is bij voorbaat verdacht en zeer waarschijnlijk betrokken bij een groot satanisch complot om deze president tegen te houden om pedofilie en de ‘deep state’ te bestrijden.
Sommige Democraten in het congres suggereren - de aantijgingen zijn niet bewezen - dat extreemrechtse collega’s en sympathisanten van de Capitoolbestormers mogelijk hebben geholpen bij het plannen of begeleiden van de aanval. Een petitie voor een formeel onderzoek hiernaar is inmiddels door dertig afgevaardigden ondertekend. Dat er veiligheidspoortjes met metaaldetectors zijn geplaatst in het Capitool neemt het gevoel van angst niet weg, aldus Beyer.
Boete
Een van de mensen die collega’s angst inboezemt, zou de Republikeinse afgevaardigde Lauren Boebert uit Colorado zijn, een voormalig QAnon-sympathisant en fel gekant tegen het installeren van metaaldetectoren in het Capitool. Boebert heeft al meerdere keren nadrukkelijk afstand genomen van QAnon, maar weigert door de detectiepoortjes te gaan, omdat ze volgens de Amerikaanse grondwet het recht heeft een wapen te dragen. Er zijn meer Republikeinen die de veiligheidspoortjes om die reden verwerpen. Dat komt ze inmiddels op boetes te staan. Wie de eerste keer weigert de metaaldetector te passeren betaalt 5000 dollar, de tweede keer 10.000, zo heeft Kamervoorzitter Nancy Pelosi besloten.
Tim Ryan, een Democraat uit de staat Ohio, wierp zich vannacht in een interview op CNN ook op als woordvoerder van collega’s die te bang zijn hierover voor de camera te verschijnen. ,,Ik kan bevestigen dat mijn collega’s bang zijn voor andere Congresleden. Ze worden nu al door sommigen uitgescholden, lastig gevallen en gevolgd met telefooncamera’s. En nu willen die mensen niet door de poortjes met metaaldetectoren. Na alles wat er is gebeurd, is dat toch het minste wat je kunt doen. We beleven hyperspannende tijden. Als je zo bang bent, zie je overal gevaar. Het hele land lijdt daaronder, inclusief Congresleden. Ik ben zelf niet bang maar ik ken genoeg collega’s die dat wel zijn.”
Ook Republikeinse afgevaardigden die niet tegen de afzettingsprocedure van Donald Trump stemden, zouden de laatste dagen via sociale media en zelfs thuis worden bedreigd door extremisten die vinden dat Donald Trump en niet Joe Biden president moet zijn.
Onderzoek naar bestorming
De Amerikaanse ministeries van Defensie en Justitie stellen een onderzoek in naar hoe overheidsinstanties hebben gereageerd op de bestorming van het parlement. Ook kijken de inspecties van de ministeries in hoeverre onder meer de FBI was voorbereid op de rellen door Trump-aanhangers.
Inspecteur-generaal Michael Horowitz onderzoekt welke informatie het departement van Justitie had en of die is gedeeld met de Capitool-politie en geheime diensten. Zijn collega bij het defensieministerie doet min of meer hetzelfde voor het leger. Ook het ministerie van Binnenlandse Veiligheid maakt een evaluatie.
Er is al veel kritiek geweest op de late reactie van de diensten en het vermeende gebrek aan voorbereiding. De FBI bleek na een eerdere ontkenning wel degelijk signalen te hebben gehad dat Amerikanen van plan waren naar Washington te komen en bereid waren daar geweld te plegen.
De bestorming ontaardde uiteindelijk in geweld, waarbij vijf doden vielen. Het duurde uren voordat de opstand de kop in was gedrukt. Tegen president Trump loopt een afzettingsprocedure omdat hij aanhangers heeft opgehitst tot een aanval op het parlement.
President Donald Trump vertrekt ‘s ochtends op de dag van de inhuldiging van zijn opvolger Joe Biden uit de hoofdstad Washington. Hij zal dus niet aanwezig zijn bij de inauguratie, hoewel de aanwezigheid van oud-presidenten bij de plechtigheid een traditie is. Volgens ingewijden is Trump van plan om de ochtend van 20 januari het Witte Huis te verlaten. Helemaal met stille trom is dat echter niet: hij zou een afscheidsevenement hebben gepland op een luchtmachtbasis even buiten Washington.
Bekijk hieronder onze video’s over de bestorming van het Capitool:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aanklagers: Aanhangers Trump wilden politici doden in Capitool
Relschoppers die het Amerikaanse parlementsgebouw bestormden, wilden politici doden. Dat betogen aanklagers die zich bezighouden met de vervolging van Jacob Chansley, een aanhanger van de QAnon-beweging die tijdens de dodelijke ongeregeldheden in Washington een dierenvel droeg en hoorns. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUM
Schuld van 400 miljoen dollar hangt als molensteen om Trumps zakenimperium
Als de Amerikaanse president Donald Trump over een week weer ambteloos burger is, wacht hem een andere wereld. Na de bestorming van het Capitool keert nu ook de ene na de andere zakenpartner zich van hem af. Wat resteert zijn de schulden die hij moet betalen. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
‘Chinese hackers vallen wereldwijd duizenden bedrijven aan’
Chinese staatshackers hebben dankzij een gat in Microsofts e-mailplatform Exchange Server wereldwijd honderdduizenden organisaties aangevallen, waaronder ongeveer 30.000 in de Verenigde Staten. Het gaat onder meer om banken, telecomproviders, de politie, nutsbedrijven, ziekenhuizen en lokale overheden.
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
Woeste vader onthoofdt dochter (17) vanwege verboden relatie: ‘Hij was rustig en huilde niet’
In Noord-India is woensdag een man aangehouden op verdenking van het onthoofden van zijn eigen dochter. Dat deed hij nadat hij haar in bed zou hebben aangetroffen met een nieuwe vriend die hij niet mocht. De gruwelijke moord is in het land als een bom ingeslagen en wakkert het debat over eerwraak opnieuw aan. ,,Er moet een aparte wet komen voor het omgaan met eerwraak”, stelt een van de grootste vrouwenrechtenorganisaties in India tegen lokale media. -
Achtergelaten zoon (6) probeert zich vast te klampen aan auto moeder en overlijdt
Een huiveringwekkende moord op een 6-jarige jongen houdt de VS in de ban. Een 29-jarige moeder liet haar kinderen ’s nachts opzettelijk achter nabij een natuurgebied en trachtte weg te rijden. Haar zoon James Hutchinson klampte zich vast aan de klink van het autoportier, werd meegesleurd en overleefde het niet. De vrouw dumpte de nacht erna het lichaam van het jongetje in een rivier.