Volledig scherm
De Amerikaanse ambassade in Havana, waar Amerikanen slachtoffer zijn geworden van raadselachtige gezondheidsproblemen. © AP

Amerikaanse diplomaten in Cuba plotseling doof, Castro ontkent betrokkenheid

De Amerikaanse overheid is al enige tijd in de ban van een mysterie op Cuba. Tientallen diplomaten hebben gehoorverlies, spraakproblemen en zelfs hersenbeschadiging opgelopen in Havana. Cubaanse president Raúl Castro ontkent enige betrokkenheid.

Beschikt Cuba wel of niet over een mysterieus wapen om diplomaten uit de VS te weren? Daar wordt al een tijdje druk over gespeculeerd. Frankrijk liet haar ambassade na alle geruchten controleren, maar het is niet bekend of daar iets is aangetroffen.

Ultrasoon wapen

Er zijn verschillende scenario's. Zo zou het kunnen dat Cuba de Amerikaanse diplomaten bestookt met een ultrasoon wapen. Daarmee zouden de diplomaten blootgesteld worden aan geluidsgolven die niet te horen zijn, maar het gehoor wel beschadigen. Er is ook een mogelijkheid dat Rusland achter de aanvallen zit, zo meldt persbureau AP. 

Constante piep

In mei stuurde Washington twee Cubaanse diplomaten naar huis, als protest tegen het gebrek aan bescherming van de eigen diplomaten in Cuba. De symptomen zijn niet mals. Spraakproblemen, hersenletsel en tinnitus. Door de laatstgenoemde aandoening horen mensen constant een piep in hun oor. Sommigen horen helemaal niets meer. 

Mysterie

Canadese en Amerikaanse inlichtingendiensten trokken voor onderzoek samen naar Havana. De FBI kon er naar verluidt niks vinden. Maar de Amerikanen willen absoluut doorgaan tot ze het mysterie hebben opgelost. 

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”