Volledig scherm
Een vrouw loopt onder een grote regenboogvlag tijdens een Gay Pride Parade in Praag. © EPA

Amerikaanse gezondheidssite: 'Vagina is niet gender-inclusief, noem het ook voorgat'

Bij seksuele voorlichting moeten we het niet langer alleen hebben over 'vagina', dat woord is voor sommigen een te vrouwelijke en medische term. Het orgaan kan daarom ook 'gat aan de voorkant' worden genoemd. ,,Dat is een gender-inclusieve uitdrukking die ook tegemoet komt aan transseksuelen."

Dat stelt een in gender gespecialiseerde, Amerikaanse onderzoeker op de grote, medische website Healthline, gevestigd in San Francisco. Hij publiceert er een nieuwe 'LGBTQIA Safe Sex Guide'. LGBTQIA staat daarin voor lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex and asexual.

Volgens Mere Abrams volstaat het woord vagina niet meer omdat sommige transseksuelen zich niet herkennen in de vrouwelijke betekenis ervan. ,,In die kringen wordt de uitdrukking 'front hole' steeds populairder", schrijft hij in zijn gids. Het gebruik van die term leidt er ook toe dat voorlichters beter over safe sex kunnen praten met mensen van verschillende sekses, vindt de Amerikaan. ,,Het is onnauwkeurig om een penis uitsluitend als een mannelijk lichaamsdeel en een vulva alleen als een vrouwelijks lichaamsdeel te zien."

Op conservatie blogs en op social media in de VS wordt de spot gedreven met Abrams en Healthline. Acteur James Woods op twitter: ,,Het goede nieuws is dat 'asshole' nog steeds kunnen gebruiken voor de idioot die dit idee heeft bedacht..."

Healthline spreekt in een bericht in augustus tegen dat het nooit meer het woord vagina zal gebruiken. ,,Dat is niet waar.  'Front hole' is een van de vele termen die we voor genitalia gebruiken om ook sommige mensen van de trans-community te bereiken."

  1. Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmingen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmin­gen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    De Nepalese sherpa Kami Rita heeft deze week voor de 24ste keer in zijn leven de top van de Mount Everest bereikt. Bij terugkomst op het vliegveld van hoofdstad Kathmandu werd hij gisteren dan ook met muziek en vlaggen onthaald door familie, vrienden en fans. Het betekende in die zin - en voor zover dat mogelijk is - een feestelijk einde van een verder dodelijke week op de hoogste berg ter wereld.