Volledig scherm
Een vrouw loopt onder een grote regenboogvlag tijdens een Gay Pride Parade in Praag. © EPA

Amerikaanse gezondheidssite: 'Vagina is niet gender-inclusief, noem het ook voorgat'

Bij seksuele voorlichting moeten we het niet langer alleen hebben over 'vagina', dat woord is voor sommigen een te vrouwelijke en medische term. Het orgaan kan daarom ook 'gat aan de voorkant' worden genoemd. ,,Dat is een gender-inclusieve uitdrukking die ook tegemoet komt aan transseksuelen."

Dat stelt een in gender gespecialiseerde, Amerikaanse onderzoeker op de grote, medische website Healthline, gevestigd in San Francisco. Hij publiceert er een nieuwe 'LGBTQIA Safe Sex Guide'. LGBTQIA staat daarin voor lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex and asexual.

Volgens Mere Abrams volstaat het woord vagina niet meer omdat sommige transseksuelen zich niet herkennen in de vrouwelijke betekenis ervan. ,,In die kringen wordt de uitdrukking 'front hole' steeds populairder", schrijft hij in zijn gids. Het gebruik van die term leidt er ook toe dat voorlichters beter over safe sex kunnen praten met mensen van verschillende sekses, vindt de Amerikaan. ,,Het is onnauwkeurig om een penis uitsluitend als een mannelijk lichaamsdeel en een vulva alleen als een vrouwelijks lichaamsdeel te zien."

Op conservatie blogs en op social media in de VS wordt de spot gedreven met Abrams en Healthline. Acteur James Woods op twitter: ,,Het goede nieuws is dat 'asshole' nog steeds kunnen gebruiken voor de idioot die dit idee heeft bedacht..."

Healthline spreekt in een bericht in augustus tegen dat het nooit meer het woord vagina zal gebruiken. ,,Dat is niet waar.  'Front hole' is een van de vele termen die we voor genitalia gebruiken om ook sommige mensen van de trans-community te bereiken."

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.