Amerikaanse man steekt zichzelf in brand in park voor Witte Huis

videoEen Amerikaanse man heeft zich vandaag om nog onduidelijke redenen in brand gestoken in de buurt van het Witte Huis in Washington D.C., meldt de Amerikaanse geheime dienst.

U.S. Secret Service on Twitter

At approximately 12:20 p.m. a man lit himself on fire on the Ellipse near 15th and Constitution Ave., Secret Service personnel are on scene assisting @NatlParkService and @usparkpolicepio in rendering first aid.

De Secret Service, verantwoordelijk voor de beveiliging van de presidentswoning en directe omgeving, schrijft op Twitter dat de hulpdiensten de man, die zichzelf in brand stak nabij een drukbezocht park aan Constitution Avenue, omstreeks 12.20 uur te hulp schoten. ‘Ze waren in een aantal seconden bij hem’, meldde een woordvoerder.

Alina Berzins, die met twee familieleden uit Bolivia een bezoek aan Washington bracht, vertelt verbouwereerd tegen nieuwszender CNBC: ,,We zagen de man vanaf vanaf het park aan komen rennen en plotseling was hij in vlammen gehuld.’’ Toeschouwers reageerden geschokt. ,,Hij zakte in elkaar toen agenten op hem toeliepen en het vuur doofden.’’ 

In lichterlaaie

De man werd met een brandweerambulance naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed. Wat hem tot zijn daad heeft aangezet, is niet duidelijk. Het Ellipse-park, waar ook het bekende Washington Monument staat, is een gebied recht tegenover het Witte Huis en gelegen in het centrum van de Amerikaanse hoofdstad. 

De omgeving van het Witte Huis is vaker het toneel van personen die op dramatische wijze hun zaak onder de aandacht proberen te brengen. Op 12 april zette een man in een scootmobiel zijn jas in lichterlaaie voor de hekken van Trumps ambtswoning. De man liep brandwonden op, maar raakte niet levensgevaarlijk gewond bij zijn actie. 

Volledig scherm
De man stak zichzelf in brand in het voor het Witte Huis gelegen Ecclipse-park. © KRISJAN BERZINS
Volledig scherm
Agenten waren binnen een paar seconden bij de man en doofden het vuur. © EPA
  1. Journalist hoorde elke dag ‘wees voorzichtig want dit is Kenia’
    Over ons

    Journalist hoorde elke dag ‘wees voorzich­tig want dit is Kenia’

    Oud-topman Philips (69) verdwijnt tijdens ‘vechtscheiding’ in Kenia. Zo luidt de kop boven het artikel over de Nederlandse Tob Cohen dat op 2 augustus op deze site verschijnt. De verdwijningszaak, die een tragische climax zou krijgen en nog steeds niet is opgelost, houdt journalist Caspar Naber vrijwel dagelijks bezig en bracht hem zelfs naar Nairobi. Hoe pak je zo’n drama aan en wat doet het met je? We vroegen het hem.