Edward Shames (midden) omhelst zijn oude kameraad Ed McClung (midden-links), met om hen heen Jack Foley (links), Joe Lesniewski (midden-rechts) en Shifty Powers (geheel rechts), tijdens een veteranenontmoeting in Washington in juli 2003. Shames was het laatst overgebleven lid van de zogenoemde Easy Company, waarop het boek en de HBO-miniserie 'Band of Brothers' is gebaseerd.
Volledig scherm
Edward Shames (midden) omhelst zijn oude kameraad Ed McClung (midden-links), met om hen heen Jack Foley (links), Joe Lesniewski (midden-rechts) en Shifty Powers (geheel rechts), tijdens een veteranenontmoeting in Washington in juli 2003. Shames was het laatst overgebleven lid van de zogenoemde Easy Company, waarop het boek en de HBO-miniserie 'Band of Brothers' is gebaseerd. © AP

Amerikaanse oorlogsheld (99) van D-Day overleden

Edward D. Shames, een Amerikaanse oorlogsheld die op D-Day op de stranden van Normandië landde, is vrijdag op 99-jarige leeftijd thuis overleden. Shames was het laatste nog levende lid van het elite-soldaten en -parachutistenregiment van het Amerikaanse leger dat bekendstond als  Easy Company. Daarover verschenen in 1992 een boek en in 2001 een miniserie op HBO onder de titel ‘Band of Brothers’.

  1. Lichte antitankwapens, ‘killer-drones’ en Stinger-luchtdoelraketten, dit wacht de Russen bij invasie Oekraïne

    Lichte antitankwa­pens, ‘kil­ler-dro­nes’ en Stin­ger-luchtdoel­ra­ket­ten, dit wacht de Russen bij invasie Oekraïne

    Al ruim twee maanden houdt Rusland de wereld in spanning met ongewone troepenconcentraties vlakbij de Oekraïense grens. Volgens inlichtingendiensten van het buurland gaat het om meer dan 127.000 manschappen met gevechtsvoertuigen. Officieel zijn ze er voor ‘oefeningen’ met het Belarussische leger maar wat staat hen te wachten als ze Oekraïne binnenvallen?