Volledig scherm
Trump wil zijn relatie met Saoedi-Arabië intact houden. © REUTERS

Amerikaanse senaat wil einde aan steun oorlog in Jemen

De Amerikaanse senaat heeft met 54 stemmen voor en 46 tegen een resolutie aangenomen, waarmee het een einde wil maken aan de Amerikaanse militaire steun aan Saoedi-Arabië. Daarmee wijst de senaat direct het beleid van president Donald Trump richting het Saoedische koninkrijk af.

Volgens de senaat schendt betrokkenheid van de VS in Jemen de grondwet, omdat niet de president maar het Congres bepaalt wanneer de VS zich in een oorlog mengt. ‘We pakken de constitutionele macht terug door een einde te maken aan de betrokkenheid van de VS in een oorlog, die niet is goedgekeurd door het Congres en dus ongrondwettelijk is’, reageerde congreslid Bernie Sanders, die zich kandidaat heeft gesteld voor de presidentsverkiezingen in 2020.

Eind vorig jaar meldden verschillende senatoren al dat ze de Saoedi-Arabië verantwoordelijk houden voor de dood van journalist Jamal Khashoggi en werd gepleit voor stopzetting van steun aan de oliestaat. Saoedi-Arabië hekelde toen de ‘inmenging in binnenlandse politiek van Saoedi-Arabië’.

Het Huis van Afgevaardigden moet de resolutie nog goedkeuren, voordat het naar de president wordt gestuurd. Het Witte Huis heeft aangegeven dat Trump zijn veto zal uitspreken. Hij verzet zich tegen het bekritiseren van Saoedi-Arabië en noemt het land een belangrijke strategische bondgenoot. Het Witte Huis stelt dat de resolutie de bilaterale betrekkingen in de regio benadeelt en dat het de strijd tegen extremisme schaadt.

In de al vier jaar durende oorlog in Jemen zijn tienduizenden burgerslachtoffers gevallen. De Verenigde Naties spraken eerder van een humanitaire ramp in Jemen door de extreme hongersnood ten gevolge van de oorlog.