Amerikaanse staat Oklahoma verbiedt abortus na zes weken
UPDATE/met videoDe gouverneur van de Amerikaanse staat Oklahoma heeft dinsdag een wet getekend die abortus verbiedt na zes weken zwangerschap. Met de wet, die lijkt op een soortgelijke wet in de staat Texas, worden vrijwel alle abortussen in de staat illegaal.
De nieuwe wet verbiedt abortus vanaf het moment dat bij de embryo een hartslag is vastgesteld, doorgaans is dat na zo’n zes weken. Op dat moment weten veel vrouwen nog niet eens dat ze zwanger zijn. Daarnaast kunnen burgers in de staat iedereen aanklagen die ‘helpt’ bij de onderbreking van de zwangerschap of ‘daartoe aanzet’.
De wet in Oklahoma werd meteen van kracht na de handtekening van gouverneur Kevin Stitt. Abortusklinieken kondigden direct daarop aan te stoppen met de dienstverlening. Er zijn wel uitzonderingen op de regels in geval van medische noodgevallen, maar niet in geval van verkrachting of incest.
'Zwarte dag’
,,Ik wil dat Oklahoma de staat is die het meeste pro-life is in het land, omdat ik alle 4 miljoen inwoners vertegenwoordig die overweldigend de ongeborene willen beschermen”, schreef Stitt op Twitter.
Een soortgelijke wet is in september vorig jaar van kracht geworden in Texas. Dat leidde tot een forse afname in het aantal abortussen in de staat, schrijft persbureau Associated Press. Veel vrouwen trokken naar andere staten om de zwangerschapsbeëindiging te laten uitvoeren.
Planned Parenthood, een gezondheidsorganisatie die onder meer abortusklinieken runt, spreekt van een zwarte dag. ,,Afgelopen nacht is onze angst werkelijkheid geworden”, zegt voorzitter Alexis McGill Johnson. Ze verwacht dat veel vrouwen in Oklahoma voor een abortus nu naar een andere staat reizen, zoals bij Texas gebeurde. ,,Maar wij gaan er alles aan doen om deze beslissing terug te draaien.”
Federaal recht
Maandag werd bekend dat het Amerikaanse Hooggerechtshof voornemens is de baanbrekende uitspraak in de zaak Roe versus Wade uit 1973 nietig te verklaren. Met die uitspraak werd een federaal recht op abortus gegeven, waardoor in elke staat ten minste een kliniek moest bestaan waar vrouwen een abortus konden krijgen.
Als het hof inderdaad de uitspraak vernietigt, is het aan de individuele staten om te bepalen of abortus wel of niet, en onder welke voorwaarden, mag plaatsvinden. Tientallen staten willen abortuswetgeving aan banden leggen. Aan de andere kant zijn er verschillende staten die juist wetgeving hebben aangenomen die het recht op een abortus garandeert.
De voorzitter van het Hooggerechtshof, rechter John Roberts, liet dinsdag weten dat het gelekte ontwerpbesluit weliswaar authentiek, maar nog niet definitief is.
Amerikanen de straat op
In verschillende Amerikaanse steden zijn duizenden demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontwerpbesluit van het Hooggerechtshof. Vooral voor het gebouw van het hof in Washington DC en op het Foley-plein in New York staan veel demonstranten. Ook in steden als Atlanta, Chicago, Denver, Los Angeles en Seattle wordt geprotesteerd.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
update
Vrouw in Texas aangeklaagd voor moord na abortus
Een 26-jarige vrouw in Texas is aangeklaagd voor moord nadat ze volgens de autoriteiten ‘de dood van een persoon heeft veroorzaakt door een zelf-opgewekte abortus’. De vrouw werd donderdag gearresteerd en zit nog altijd vast in een gevangenis in Rio Grande City, aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Canadese pop-radiozender draait non-stop Rage Against the Machine na plots ontslag dj's
Een Canadese radiozender die normaal gesproken uitsluitend radiovriendelijke popmuziek afspeelt, verbaast vriend en vijand door al de hele dag (!) een snoeihard rockliedje te draaien. Het gaat om het iconische protestliedje Killing in the Name Of van Rage Against the Machine. Een verklaring voor de actie is er nog niet, al zou het ontslag van enkele dj’s er mee te maken hebben. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet?
-
PREMIUMabortusrecht
Verwachting dat helft van staten in VS abortus verbiedt of inperkt als hooggerechtshof doorzet
Het Amerikaanse hooggerechtshof lijkt van plan na bijna vijftig jaar het abortusrecht te schrappen. Het is een succes voor de conservatieven die er al decennia op uit zijn. -
update
President Ecuador verlaagt brandstofprijzen na aanhoudende protesten
President Guillermo Lasso van Ecuador heeft aangekondigd de brandstofprijzen in het land met 10 procent te zullen verlagen. Daarmee hoopt hij een einde te kunnen maken aan de protesten die het land al weken in de greep houden. -
Hoorzitting: razende Trump wilde met aanhangers naar het Capitool, Secret Service hield hem tegen
Een oud-medewerker van het Witte Huis getuigt in een explosieve hoorzitting in het Amerikaanse Congres over de razende woede van Donald Trump. Die raakt dieper in de problemen.