'Amerikaanse tandarts doodt beroemdste leeuw Zimbabwe'

UpdateCecil, de bekendste leeuw van Zimbabwe, zou zijn doodgeschoten door een Amerikaanse tandarts. Volgens de Britse krant The Telegraph betaalde de Amerikaan omgerekend bijna 50.000 euro om op het dier te mogen jagen.

Amerikaanse media berichtten dat in Zimbabwe twee mensen zijn gearresteerd in verband met de dood van het dier. Het gaat om een professionele jager en een landeigenaar.

Cecil leefde in het nationaal park Hwange. Hij was onderdeel van een onderzoeksproject van de universiteit Oxford en droeg een gps-halsband. Het dier is met eten uit het nationaal park weggelokt, verwond met een kruisboog en vervolgens meer dan veertig uur achtervolgd door zijn jagers. Uiteindelijk is de 13-jarige leeuw afgemaakt met een vuurwapen.

Inkomsten
Buiten de nationale parken laat Zimbabwe elk jaar meer dan tweehonderd leeuwen afschieten. Safaritoeristen zijn een belangrijke inkomstenbron voor het straatarme land in zuidelijk Afrika. 

De tandarts Walter Palmer is op diverse foto's te zien met dieren die hij in Afrika met pijl en boog wist te verschalken, onder andere een luipaard en een andere leeuw.

  1. Uber-topman zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissingen’

    Uber-top­man zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissin­gen’

    Dara Khosrowshahi, de man die bij Uber als topman is aangesteld om het bedrijf in rustiger vaarwater te brengen, is diep door het stof gegaan tegenover aandeelhouders en publiek. Aanleiding is een interview dat hij gaf aan het programma Axios on HBO. Daarin leek Khosrowshahi de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi te vergoelijken. ,,Mensen maken fouten’’, klonk het vergevend.
  2. Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Een 16-jarige jongen is in Engeland bijna overleden aan een zware longaandoening die in verband wordt gebracht met het gebruik van de elektronische sigaret. De nu 18-jarige Ewan Fisher belandde met hevige ademhalingsproblemen op de intensive care en keek de dood recht in de ogen. Leon van der Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten, vreest voor vergelijkbare gevallen in Nederland. ,,Dit gaat ook hier vaker voorkomen.”