Volledig scherm
Vicepresident Mike Pence © AFP

'Amerikaanse vicepresident Pence niet welkom in Palestina'

Mike Pence is voorlopig niet welkom in Palestina. Dat heeft een hoge functionaris uit de regeringspartij van president Mahmoud Abbas vandaag verklaard. De Amerikaanse vicepresident zou later deze maand een bezoek brengen aan het land.

,,Namens Fatah zeg ik dat we Trumps plaatsvervanger niet zullen ontvangen op Palestijns grondgebied'', zei Jibril Rajoub. ,,Hij had om een ontmoeting gevraagd met Abbas op 19 december in Betlehem, maar dat gaat niet gebeuren.'' Een woordvoerder van Abbas was niet meteen bereikbaar voor commentaar.

Palestina en tal van andere Arabische landen raakten gisteren in rep en roer door de mededeling van Donald Trump Jeruzalem te erkennen als de officiële hoofdstad van Israël en de Amerikaanse ambassade daar te zullen vestigen. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem, dat sinds 1967 bezet wordt door de Israëli, als hun hoofdstad.

Afstand

Abbas zei gisteren al dat Amerika afstand heeft gedaan van zijn rol als bemiddelaar in het vredesproces.  ,,Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van de staat Palestina'', zei hij. Ook vanuit landen als Jordanië, Qatar en Egypte werd de beslissing veroordeeld. 

Palestina heeft inmiddels zelfs de VN-Veiligheidsraad ingeschakeld om Trump te laten bewegen zijn uitspraak in te slikken. ,,Hierdoor zal het conflict in het Midden-Oosten alleen maar oplaaien'', aldus een Palestijnse woordvoerder. ,,Dit resulteert in een nooit-eindigende oorlog, die alleen maar zal worden uitgebuit door religieuze extremisten.''

De Veiligheidsraad heeft een spoedberaad bijeengeroepen voor vrijdag, waarbij de beslissing van Trump zal worden behandeld.