Volledig scherm
Een politieagent bemant een wachtpost bij het Westgate-winkelcentrum in Nairobi. © REUTERS

Amerikanen en Brit onder schutters winkelcentrum

NairobiOnder de schutters die zaterdag het Westgate-winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi aanvielen, bevonden zich ten minste twee of drie Amerikanen en één Brit. Dat heeft de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken Amina Mohamed bevestigd.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© reuters

De Amerikanen zouden 18 en 19 jaar oud zijn en van Somalische of Arabische afkomst. Ze zouden gewoond hebben 'in Minnesota en een andere plaats' in de Verenigde Staten, aldus Mohamed maandagavond in een vraaggesprek met het Amerikaanse tv-programma NewsHour. Over de Britse betrokkene doen berichten de ronde dat het om een vrouw gaat.

Bewijs
Eerder had het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten de zaak in onderzoek te hebben en niet te beschikken over 'definitief bewijs van de nationaliteit of de identiteit' van de terroristen. Maandag ging eveneens het gerucht dat een van de schutters zou beschikken over de Nederlandse nationaliteit. Daarnaast werd melding gemaakt van onder meer een Fin en een Canadees.

De islamitische terreurbeweging al-Shabaab, die de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist, is ontstaan in Somalië. Onder de naar schatting enkele duizenden leden zouden zich honderden strijders bevinden met een buitenlands paspoort.

Heroverd
De aanslag op het winkelcentrum kostte voor zover nu bekend ruim zestig mensen het leven. De Keniaanse regering claimde maandagavond het gehele winkelcentrum op de aanvallers te hebben heroverd en verschillende van hen te hebben gedood, al werd sindsdien elders gemeld dat zich in het ruim 80 winkels tellende complex nog zowel schutters als gijzelaars zouden bevinden. Dinsdagochtend vroeg maakten ooggetuigen melding van schotenwisselingen en explosies.

Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© ap
  1. Echtpaar op huwelijksreis zwaar verbrand bij vulkaanuitbarsting

    Echtpaar op huwelijks­reis zwaar verbrand bij vulkaanuit­bar­sting

    Onder de gewonden van de vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island zijn de Amerikaanse toeristen Lauren en Matthew Urey (32 en 36). Zij waren op huwelijksreis en hadden een excursie naar White Island geboekt. Op het moment dat de vulkaan uitbarstte waren er 47 mensen op het vulkaaneiland. Van hen zijn 31 met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 27 van hen hebben op meer dan 70 procent van hun lichaam brandwonden.