Volledig scherm
Met zwembroekje © Groep 24/Hasbro

Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brussel-editie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroekje aan’

De Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant Hasbro heeft met succes een stokje gestoken voor het plan van een Belgisch bedrijf om een Brussel-editie van het kapitalistische gezelschapsspel op de markt te brengen met op de verpakking een blote Manneken Pis. Het spel mag van Hasbro alleen worden verkocht als de tekening van het wereldberoemde beeldje wordt aangepast met een camouflerend zwembroekje.

De bronzen, 58 centimeter hoge creatie van beeldhouwer Hiëronymus Duquesnoy staat al sinds 1619 in volle glorie te wateren op de Grote Markt in Brussel. Omdat het om cultuurhistorisch erfgoed gaat, vond de Belgische firma het niet meer dan normaal om het urinerende ventje pontificaal op de doos te zetten. Slecht idee, vonden de Amerikanen. Hasbro wil absoluut geen naakte Manneken Pis op de doos omdat dat door kinderen of ouders als aanstootgevend kan worden ervaren. 

Hasbro bleef, aldus het Belgische bedrijf Groep 24, bij hun standpunt. ,,We hadden, toen we de Brussel-editie van Monopoly aan ze lieten zien, een blote Manneken Pis op de doos laten drukken.’’ Maar dat viel slecht in de smaak, aldus Pieter van de Wulf van Groep 24. ,,Amerika wilde absoluut geen blote plasser zien van een kindje op de doos van een familiespel. Ook niet toen we er aan toevoegden dat Manneken Pis wereldberoemd en cultureel erfgoed is.’’

‘Absurd’

Om Hasbro tegemoet te komen heeft het beeldje inmiddels een zwembroekje aan met de kleuren blauw en geel die horen bij de Belgische hoofdstad. En op het linkerpijpje van de short een gestileerde iris: een bloem die voorkomt in het logo van de stad. Belgische media noemen het tamelijk absurd dat hun nationale trots vanaf volgende week – dan verschijnt Monopoly Brussel – door een broekje heen moet plassen. Ook wordt gesteld dat het best jammer is dat Groep 24 mee is gegaan met de strenge eisen van Hasbro. 

Op sociale media wordt de komst van het broekjes getypeerd als ‘volstrekt belachelijk’. Maar het Belgische bedrijf kon niets anders. Zonder toestemming van de Amerikanen hadden ze hun spel nooit mogen verkopen. Op Twitter kondigen potentiële kopers van Monopoly Brussel aan het spel alleen maar te zullen kopen als Manneken Pis naakt op de doos staat. ,,Want dit is historisch fout’’, stelt iemand. Of: ,,Ons ventje blijft met lege handen achter als zijn piemeltje wordt gecensureerd.’’ Een ander zegt niets van alle ophef  in ‘puriteins’ Amerika te begrijpen. ,,Bij Manneken pis is amper iets te zien, ook al plast hij de hele dag door.’’

Volledig scherm
De blote versie van de Brussel-editie. © Groep 24/Hasbro
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.