Amerikanen ziedend om frauderende eliteouders
Het is hét schandaal waar Amerika zich momenteel boos om maakt. Vermogende ouders die de boel besodemieteren om hun kinderen hoe dan ook op de beste scholen te krijgen.
Fraude, omkoping en leugens zijn niet direct zaken die je associeert met de allerbeste elitescholen van de Verenigde Staten. Denk aan Stanford, Yale, Georgetown, UCLA. Universiteiten waarvan alleen al de vermelding op iemands CV prima helpen in diens verdere leven. Kortom, het is de hoofdprijs als je aan een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld mag studeren.
De hoofdprijs hadden de tientallen ouders die meededen aan de megafraude er ook voor over. Bedragen van 175.000 dollar tot bijna zes miljoen dollar zijn betaald om niet briljante studenten op de scholen te krijgen, zo is uit onderzoek naar voren gekomen. De eerste ouders staan inmiddels al terecht. Media-aandacht is gegarandeerd want er zitten beroemdheden bij uit Hollywood, en topondernemers.
Duwtje
De verontwaardiging is groot. De sociale media staan van bol woede-uitingen. De fraude werd georganiseerd door mensen die ouders benaderden om hun kinderen een duwtje in de rug te geven. Het systeem functioneerde al enige jaren. Mensen met ‘serieus geld’ klopten graag aan bij het zogeheten ‘Edge College & Career Network’ dat de spil was in de oplichting. Vijftig ouders zijn nu aangeklaagd, het onderzoek duurt voort. Behalve acteurs en actrices uit Hollywood ook toppers uit het bedrijfsleven, de advocatuur, bankiers. The New York Times publiceerde een lijst die volgens rechter Andrew Lelling ‘een catalogus is van rijkdom en privilege’. ,,De verdachten spanden willens en wetens samen om hun kinderen te helpen door met bedrog een plek voor hen te kopen op elitescholen”, aldus de rechter.
Alles is naar buiten gekomen omdat een van de hoofdverdachten, William Rick Singer van het Edge College & Career Network, is gaan praten met de onderzoeksrechter, in ruil voor strafvermindering. Singer wordt beschuldigd van een waslijst misdaden; van fraude, witwassen en afpersing tot criminele samenzwering.
Singer en zijn organisatie hielpen bij toelatingsexamens te komen. Mogelijk wisten de betrokken kinderen dat zelf niet eens. Maar als hun cijfers onvoldoende waren dan werden die gecorrigeerd op een manier dat het toch mogelijk werd aan de gewenste universiteit te gaan studeren. Antwoorden werden zogezegd opgewaardeerd om te slagen. Ook kon extra examentijd gekocht worden om examens te kunnen maken. Dat gebeurde op grond van valse medische verklaringen. Kinderen met zogenaamde leerproblemen konden zo langer op de vragen studeren dan anderen. Sommigen mochten zelfs twee dagen over toegangsexamens doen en tussendoor naar huis in plaats van de test in een dag te maken in een besloten ruimte. En als dat nog niet genoeg was werden docenten die examens nakeken omgekocht.
Sportief
Een ander manier – al langer bekend – is dat kinderen worden geselecteerd, zogenaamd vanwege bijzondere sportieve kwaliteiten. Zo blijken er opmerkelijk veel zeer goede roeiers te zijn aangenomen op scholen die de ‘toptalenten’ daarna nooit in een roeiboot hebben gezet. Dat was ook beter want ze konden er niks van, maar hun ouders betaalden wel twee ton. Een meisje dat geen bal kon raken werd plots geselecteerd voor een vrouwensportteam van Yale – haar ouders betaalden 1,2 miljoen dollar. Een waterpolocoach van de eliteschool USC zou een miljoen dollar hebben aangenomen voor zogenaamde talenten die in aanmerking kwamen voor het universiteitsteam. Diverse omgekochte coaches zijn inmiddels ontslagen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM26
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima
Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. Het land is de tweede bestemming voor de Oranjes tijdens de kennismakingsreis van prinses Amalia met het Caribisch deel van het koninkrijk. -
PREMIUM
Ook Duitsland kampt met stikstof, maar daar draait het vooral om schoon water en is er meer tijd
Ook de Duitse overheid worstelt met de aanpak van stikstofuitstoot. Maar waar in Nederland alles draait om natuur, is in Duitsland schoon water het toverwoord. -
Vier verdachten uitgeleverd aan VS in onderzoek naar moord op Haïtiaanse president
Drie Haïtiaans-Amerikanen en een Colombiaan zijn dinsdag uitgeleverd aan de Verenigde Staten voor hun rol bij de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
PREMIUM
Britse trots Rolls-Royce verkeert in doodsnood
Rolls-Royce staat op de rand van de afgrond. Het Britse vlaggenschip krijgt van investeerders een laatste kans om beterschap te tonen. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Na chaos CL-finale hoopt Franse regering bij Spelen in Parijs op videobewaking met kunstmatige intelligentie
Met de chaos rond de Champions League-finale in Parijs nog vers in het geheugen, hoopt de Franse regering voor de komende Olympische Spelen in diezelfde stad op videobewaking met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De Franse Senaat nam het voorstel dinsdag aan, maar tegenstanders vrezen een ‘Trojaans paard’ dat na de Spelen niet meer zal verdwijnen en de fundamentele rechten van burgers verder aantast.