Amerikanen zullen Chinese raket niet neerschieten als die op aarde crasht
videoHet ‘uur U’ nadert voor de op hol geslagen Chinese raket in de ruimte, die naar verwachting morgen ergens op aarde zal crashen. In de VS hopen ze dat de brokstukken in de oceaan vallen, maar er is ook een kans dat het op land gebeurt. In dat geval zullen de Amerikanen de raket niet uit de lucht schieten. Eén ding is zeker: het zal ver weg van Nederland zijn.
Al dagenlang houdt de Long March 5B de gemoederen bezig. De raket werd op 29 april vanaf het eiland Hainan gelanceerd. Het was de eerste van elf missies waarmee een nieuw, permanent Chinees ruimtestation wordt gebouwd. De raket had aan boord de Tianhe-module, een woonruimte voor drie astronauten.
Deze week werd duidelijk dat de Chinese ruimtevaartorganisatie de controle over de raket is kwijtgeraakt. De 30 meter hoge raketkern van de Long March 5B raast op 200 kilometer hoogte met een snelheid van ruim 25.000 kilometer per uur (7 kilometer per seconde) om de aarde.
Hoe, waar, wanneer?
Dat is veel sneller dan de meeste ruimteraketten, die op een vooraf vastgestelde locatie terugkeren op aarde. Bij de op hol geslagen Long March 5B is nu onduidelijk hoe, waar en wanneer de raketkern afdaalt in de atmosfeer en op de aarde zal crashen. Dat wordt pas enkele uren daarvoor bekend.
Op deze website is de koers van de huidige raket te volgen en wordt ook de berekende toekomstige koers om de aarde weergegeven. De Verenigde Staten waarschuwen dat de tuimelende raket gevaarlijk is voor bewoonde gebieden en de luchtvaart. De Amerikanen hopen vurig dat de raketdelen in de oceaan zullen neerstorten. Volgens de laatste prognose is het aannemelijk dat dat zaterdagnacht gebeurt, zegt minister van Defensie Lloyd Austin.
,,We hebben een heleboel om iets te doen, maar we zijn op dit moment niet van plan om hem neer te schieten”, zegt Austin. ,,We hebben goede hoop dat de raketdelen op een plek terechtkomen waar ze niemand zullen schaden. Hopelijk in de oceaan, of ergens anders.’'
Madrid
Aerospace Corp verwacht dat de raketonderdelen in de Stille Oceaan in de buurt van de evenaar zullen vallen, nadat de raket enkele steden in het oosten van de Verenigde Staten is gepasseerd. Dat zal zijn tussen 41 graden noorderbreedte en 41 graden zuiderbreedte: dus noordelijk ter hoogte van New York, Madrid of Peking of zo zuidelijk als Chili of Wellington in Nieuw-Zeeland.
De meeste onderdelen van een raket verbranden bij terugkeer in de atmosfeer. In dit geval is dat anders, verwacht Jonathan McDowell, astrofysicus aan de universiteit van Harvard. Hij denkt dat enkele gevaarlijke onderdelen ontkomen aan verbranding en op aarde zullen neerstorten.
McDowell verwacht dat de 21 ton zware raketkern in een ‘regen van puin’ breekt, vergelijkbaar met een kleine vliegtuigcrash. De brokstukken zullen dan in een gebied van 100 mijl neerkomen.
De Chinezen zeggen dat het wel zal meevallen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt vandaag dat het ‘hoogst onwaarschijnlijk’ is dat de raketkern schade zal veroorzaken.
Westerse hype
De Chinese tabloid The Global Times, noemt de bewering dat de raket op hol geslagen is een ‘westerse hype’. Volgens bronnen is het ‘niet de moeite waard om in paniek te raken’.
,,Het meeste puin zal verbranden. Slechts een heel klein deel kan op de grond vallen, maar in gebieden ver weg van menselijke activiteiten of in de oceaan’', zegt Wang Yanan, hoofdredacteur van Aerospace Knowledge.
Washington heeft geklaagd dat volgens de internationale afspraken dergelijke raketten gecontroleerd moeten terugkeren in de oceaan, terwijl ze hun laatste brandstof opmaken. Nu is dat niet het geval, terwijl de Chinese draagraket van ruim 20 ton behoort tot de grootste door mensen gemaakte objecten die ooit in de atmosfeer zijn teruggekeerd.
Ivoorkust
Het is bovendien de tweede keer in een jaar tijd dat een Chinese draagraket ongecontroleerd op de aarde terugvalt. In mei vorig jaar was dat in de Atlantische Oceaan vlakbij de kust van West-Afrika. Brokstukken van een Long March 5B-raket beschadigden huizen in Ivoorkust.
Volgens astrofysicus McDowell hebben de meeste landen ruimtevaartuigen veiliger gemaakt om te voorkomen dat ze ongecontroleerd neerstorten op de aarde. Dat gebeurde, nadat in juli 1979 grote delen van het Nasa-ruimtestation Skylab in Australië crashte.
McDowell verwijt de Chinezen nalatigheid. ,,Het lijkt erop dat de Chinese raketontwerpers lui zijn geweest, dat ze dit niet hebben aangepakt. Het is onverantwoord.’’
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Chinese raket maakt ‘ongecontroleerde’ val richting aarde
Een Chinese raket die een onderdeel van een nieuw ruimtestation in een baan om de aarde heeft gebracht, valt nu deels terug richting onze planeet. Het grote probleem: de terugkeer lijkt ongecontroleerd en de crashsite is nog onbekend. -
met video
Filippo (28) enkele minuten na vrolijke selfie bedolven onder lawine bij gletsjerbreuk in Italië
Slechts enkele minuten voordat de Italiaanse bergbeklimmer Filippo Bari (28) zondag werd bedolven onder een lawine van ijs, sneeuw en gesteente, nam hij nog een vrolijke selfie vanaf de top van de Marmolada en stuurde die naar familieleden. ‘Kijk eens waar ik ben’, was de begeleidende tekst. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
met foto's
Record? De oren van geitje Simba zijn meer dan een halve meter lang
Het loopt misschien onhandig, maar schattig is het wel. Babygeitje Simba, dat een maand geleden werd geboren, heeft bijzonder lange oren. Ze zijn zo’n 54 centimeter lang. Daarmee is hij een beroemdheid geworden in zijn geboorteland Pakistan. -
Europarlement steunt Commissie: gas en kernenergie toch ‘groen’
Plannen van Brussel om gas en kernenergie als ‘groen’ te bestempelen, en daarmee grote beleggers te verleiden tot miljardeninvesteringen in deze twee energiebronnen, blijven overeind. Met 328 tegen 278 stemmen gaf het Europese Parlement vanmiddag zijn steun.
-
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Pentagon: Chinese raket crasht rond 8 mei op aarde, exacte locatie pas uren daarvoor bekend
De Amerikanen verwachten dat de tuimelende Chinese raket die op de weg terug is naar de aarde, zaterdag ergens op onze planeet zal crashen. Het is alleen nu nog onmogelijk om vast te stellen waar precies.