Volledig scherm
Moslimmannen bij de Id Kah moskee in Kashgar, Xinjiang. © EPA

Amnesty: Bijna miljoen moslims in Chinese kampen

Amnesty International klaagt China aan voor de onderdrukking van moslims in de regio Xinjiang. De organisatie eist opheldering over het lot van bijna een miljoen mensen in heropvoedingskampen.

China haalt volgens Amnesty alles uit de kast voor de systematische onderdrukking van islamitische minderheidsgroepen. In een rapport spreekt de mensenrechtenorganisatie van 'massale opsluiting, scherpe surveillance en politieke indoctrinatie tegen Oeigoeren, Kazakken en andere groepen'. In het bijzonder in de noordwestelijke regio Xinjiang.

Amnesty baseert zijn aanklacht op interviews met meer dan honderd mensen buiten China van wie familieleden worden vermist. De meesten weten niet waar hun naasten zijn opgesloten. Amnesty sprak ook met mensen die zijn vrijgelaten en werden gemarteld in detentiecentra.

Regulering

De repressie is extreem geworden sinds de invoering van de zogeheten 'regulering voor deradicalisatie' in maart 2017, aldus Amnesty. Daardoor worden allerlei uitingen van religie en cultuur gebrandmerkt als 'extremistisch'. Daartoe behoren een 'abnormale baard', het dragen van een hoofddoek of sluier, bidden, vasten, onthouding van alcohol, bezit van lectuur over de islam en de eigen cultuur. Ook contacten met mensen in islamitische landen kunnen een reden zijn voor detentie.

Met de 'regulering' houdt het veiligheidsapparaat de bevolking in een ijzeren greep. Het controleert de identiteit van mensen met software voor gezichtsherkenning. Mobiele telefoons worden onderzocht. Er is scherp toezicht op berichtenapps, zoals WeChat. Mensen die worden opgepakt gaan zonder juridische bijstand of een proces naar heropvoedingskampen, aldus Amnesty. 

Volledig scherm
Eerder deze maand gingen moslims de straat op uit protest tegen de praktijken in Xinjiang. © AFP

Straf

Ze zitten vaak maanden vast, zonder te weten wanneer zij in de ogen van het regime voldoende zijn 'getransformeerd' om te worden vrijgelaten. ,,Gedetineerden die zich verzetten of te weinig 'vooruitgang' boeken bij de heropvoeding worden gestraft'', meldt het rapport. De straffen bestaan onder meer uit het onthouden van voedsel, eenzame opsluiting en mishandeling. Als gevolg daarvan zijn er doden gevallen, ook door zelfmoord omdat gevangenen ten einde raad zijn.

Amnesty eist dat China stopt met de onderdrukking van de etnische minderheden in Xinjiang. De regering in Peking moet opheldering geven over het lot van alle mensen die zijn verdwenen in kampen. Zij moet ook toezien op de hereniging met hun familieleden. De Chinese autoriteiten hebben nog niet gereageerd. Na soortgelijke kritiek van de Verenigde Naties, eerder dit jaar, sprak Peking van 'klinkklare onzin'.