Volledig scherm
Yezidi-vrouwen eisten in augustus 2015 steun bij het kantoor van de Verenigde Naties in Erbil in Iraaks Koerdistan © afp

Amnesty: Misbruikte slachtoffers van IS in de steek gelaten

Vrouwen en meisjes die misbruik door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) hebben overleefd, voelen zich door de internationale gemeenschap in de steek gelaten. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International vandaag naar buiten gebracht. ,,De schrijnende getuigenissen wijzen op een dringende behoefte aan meer internationale steun.''

Volledig scherm
© afp

Sinds strijders van IS in augustus 2014 de regio Sinjar in het noordwesten van Irak hebben aangevallen, zijn de jezidi's systematisch en doelbewust een doelwit van de organisatie geworden. Duizenden vrouwen zijn ontvoerd en honderden mannen en jongens zijn afgeslacht. Velen jezidi's zijn met de dood bedreigd indien ze zich niet tot de islam bekeerden.

Vrouwen en kinderen werden uit hun familie gerukt om 'geschonken' te worden aan strijders van Islamitische Staat in zowel Irak als Syrië. Dikwijls werden ze tussen meerdere strijders uitgewisseld, om vervolgens fysiek en seksueel te worden misbruikt. Zelfs meisjes van negen jaar werden als seksslavinnen verkocht.

Plaatselijke politici, activisten en hulpverleners schatten dat nog zo'n 3.800 vrouwen en kinderen in handen zijn van IS.

Seksslavinnen

De vrouwen en meisjes die konden ontsnappen of na betaling door losgeld vrijkwamen, hebben een langdurig fysiek en psychologisch trauma opgelopen. Sommigen voelen zich zelfs tot zelfmoord gedreven.

Misbruikt door tien mannen
Amnesty heeft 18 vrouwen en meisjes geïnterviewd over hun leven na de ontvoering door IS.

De 20-jarige Jamila verklaarde herhaardelijk seksueel te zijn misbruikt door tenminste tien mannen. Ze heeft twee keer geprobeerd om te ontsnappen, maar werd beide keren ontdekt. Als straf werd ze vastgebonden aan haar bed en door een groep mannen verkracht. Uiteindelijk werd ze in 2015 vrijgelaten, omdat haar familie een grote som geld voor haar betaalde.

Onderzoekers spraken ook een vrouw die verklaarde dat haar 13-jarige dochter zichzelf in brand stak na haar vrijlating. ,,Ze zei dat ze het niet meer aankon'', vertelde de moeder. ,,Ze huilde de hele tijd.'' Ook andere jezidi's vertelden de mensenrechtenorganisatie dat ze gebukt gingen onder depressies of zelfmoordgedachten.

Meer steun
Volgens Amnesty moet er door de internationale gemeenschap meer gedaan worden voor deze slachtoffers. Er moet meer steun komen om overlevenden met fysieke en psychologische trauma's te helpen.

Alleen zo kunnen de vrouwen volgens Amnesty hun leven weer opbouwen. ,,Het lijden van de overlevenden wordt erger door de huidige, slechte leefomstandigheden.''