Volledig scherm
Archieffoto van militairen die de strijd met Boko Haram aangaan © AFP

Amnesty: mogelijk 2.000 doden bij bloedbad Boko Haram

Het bloedbad dat Boko Haram heeft aangericht in het Nigeriaanse Baga is het ernstigste in de geschiedenis van de terreurbeweging. Dat zegt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie sluit niet uit dat er tweeduizend doden zijn gevallen. Het merendeel van de slachtoffers zou bestaan uit vrouwen, kinderen en bejaarden.

Een burgermilitie die het in het getroffen gebied tegen Boko Haram opneemt zegt bij het tellen van de doden de tel kwijt te zijn geraakt. 'Niemand kon zich om de lijken en de zwaargewonden bekommeren, en die laatste zullen nu ook wel zijn overleden', aldus woordvoerder Muhammad Abba Gava van de burgerwacht.

Om de stad in het noordoosten van Nigeria, aan de grens met Tsjaad, wordt volgens de Nigeriaanse regering nog altijd gevochten. Vorige week namen strijders van Boko Haram er een legerbasis in. Woensdag zetten de moslimextremisten opnieuw de aanval in op de stad. Wie niet in staat was de aanvallers voor te blijven werd gedood.

Gevlucht
Gevechtsvliegtuigen ondersteunen de militairen om de stad weer in te nemen. Militanten van de islamitische terreurgroep Boko Haram namen de stad in het noordoosten van het land vorig weekend in. Zij richtten zeker twee slachtpartijen aan en brandden de huizen van inwoners plat.

Militairen van het regeringsleger ontvluchtten het gebied rond Baga, nadat Boko Haram de militaire basis had ingenomen. Daar was een multinationale strijdmacht van Tsjadiërs, Nigerezen en Kameroeners gevestigd. Volgens de regeringswoordvoerder biedt het Rode Kruis hulp aan 2000 mensen die Baga zijn ontvlucht en nu elders in Nigeria verblijven. Nog eens 2000 mensen zijn de grens met Tsjaad overgestoken. De regering van dat land heeft de wereldgemeenschap om hulp voor hen gevraagd.

  1. LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavirus, zevende dode Italië
    Coronavirus

    LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavi­rus, zevende dode Italië

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Een team van experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels gearriveerd om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.