Angela Merkel na trilaanvallen: ‘Ik ben in orde’

VideoDe Duitse bondskanselier Angela Merkel (64) heeft na haar twee trilaanvallen van de afgelopen weken benadrukt dat het goed met haar gaat. ,,Ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop deze reactie plotseling is gekomen, deze ook weer plotseling zal verdwijnen’’, zei ze vanmorgen in de marge van de G20-top in Osaka (Japan).

Op de vragen of ze kon vertellen wat er precies aan de hand was en of ze een arts heeft geraadpleegd, zei de bondskanselier dat ze niets speciaals te melden heeft. ,,Ik ben in orde.’’

Merkel was de afgelopen twee weken twee keer trillend op televisie te zien. De eerste keer was bij de officiële ontvangst van de nieuwe Oekraïense president Volodimir Zelenski in Berlijn. De bondskanselier begon tijdens het spelen van het Duitse volkslied kortstondig maar hevig te trillen. Naar eigen zeggen omdat ze te weinig water had gedronken. Het moment leidde tot bezorgdheid over haar gezondheid. 

Tekst loopt door onder foto

Volledig scherm
Angela Merkel tijdens de G20-top in Osaka. © AFP

Ommetje

Die zorgen werden extra aangewakkerd toen ze donderdag, kort voor haar vertrek naar Japan opnieuw een trilaanval kreeg. Dit keer was het tijdens de benoeming van minister van Justitie Christine Lambrecht (SPD) door bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Merkel herstelde toen ze daarna een klein ommetje maakte. 

Volgens een regeringsfunctionaris was de laatste aanval geen gezondheidsprobleem, maar zat het in haar hoofd. ,,De herinnering aan het incident van vorige week leidde tot deze situatie. Het is een psychologisch proces. Er is niets om je zorgen over te maken.’’

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.