Volledig scherm
Archieffoto: Anglicaanse bisschoppen © epa

Anglicaanse kerk straft Amerikaanse tak om homohuwelijk

De Anglicaanse kerk legt de Amerikaanse afdeling, de Episcopaalse kerk, extra sancties op omdat die het homohuwelijk erkent. Dat hebben de kerkleiders donderdag bekendgemaakt.

In Amerikaanse staten waar het homohuwelijk wettelijk is toegestaan, kunnen partners van hetzelfde geslacht ook voor de kerk trouwen. De kwestie zorgt al jaren voor verdeeldheid binnen de Anglicaanse kerk die wereldwijd zo'n 85 miljoen aanhangers telt. Binnen de geloofsstroming staan de vrijzinnige denkbeelden uit onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië recht tegenover de conservatievere standpunten in Afrikaanse landen.

Leiders van de Anglicaanse afdelingen uit verschillende landen zijn deze week bij elkaar in Engeland. Er werd gevreesd dat de kerkleiders zouden beslissen tot een kerkscheuring maar dat lijkt nu vermeden. De Episcopaalse kerk blijft deel uitmaken van de Anglicaanse, maar ze wordt wel gestraft. De Amerikaanse afdeling mag bijvoorbeeld niet deelnemen aan beslissingen over de geloofsleer of het functioneren van de kerk.

'Pijn'

Volledig scherm
Bisschop Michael Curry van de Episcopaalse kerk in Washington. © AP

De Amerikaanse bisschop verdedigde het standpunt van de kerk in de Verenigde Staten. Hij zei dat de stemming 'echte pijn' zal veroorzaken bij homoseksuelen en Episcopalen die 'toegewijd zijn aan het volgen van Jezus op een liefdevolle manier en die een kerk willen zijn die leeft om lief te hebben.'
 
Voor het merendeel van de Anglicaanse kerkleiders blijkt het homohuwelijk echter uit den boze. 'De traditionele doctrine van de Anglicaanse kerk beschouwt het huwelijk als een levenslang verbond tussen een man en een vrouw', aldus een persbericht van het hoogste bestuursorgaan binnen de kerk. 'Gezien de ernst van deze kwestie beslist de Anglicaanse kerk dat de Episcopaalse kerk ons gedurende drie jaar niet mag vertegenwoordigen op oecumenische en interconfessionele vergaderingen.' Vrijdag wordt er nog een persconferentie gegeven met uitleg over de beslissing.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement