Volledig scherm
© THINKSTOCK

Angst om verkoop Alpen: Straks heten ze Mercedes-top

In Oostenrijk lopen de gemoederen hoog op over een plan om twee Alpen te verkopen. Het plan riskeert een veto van de regering, zo blijkt vandaag. De oppositie is bang dat de bergen een reclamenaam krijgen en de Tiroolse politicus Gerald Hauser ziet dat als 'uitverkoop van het vaderland aan de wereld'.

Een geprivatiseerde dienst heeft gepland om op 8 juli de Tiroler bergtoppen Rosskopf en Grosser Kinigat te veilen. De richtprijzen zijn respectievelijk 29.000 en 92.000 euro. Onder de 20 belangstellenden is een Duits bedrijf dat de bergen wil hernoemen naar een antivirusprogramma voor pc's. De oppositie voorspelt al namen zoals de 'Mercedes-top' of de 'Paris-Hilton-piek'.

Minister van Economie Reinhold Mitterlehner heeft zich nu uitgesproken tegen de verkoop aan private personen. Hij gaat in de komende dagen praten met de verkopende dienst. 'Tirol moet in onze handen blijven', zegt de Tiroolse politicus Gerald Hauser. 'Het hernoemen van bergtoppen voor reclame zou een uitverkoop zijn van ons vaderland aan de wereld.'

 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.