Volledig scherm
© THINKSTOCK

Angst om verkoop Alpen: Straks heten ze Mercedes-top

In Oostenrijk lopen de gemoederen hoog op over een plan om twee Alpen te verkopen. Het plan riskeert een veto van de regering, zo blijkt vandaag. De oppositie is bang dat de bergen een reclamenaam krijgen en de Tiroolse politicus Gerald Hauser ziet dat als 'uitverkoop van het vaderland aan de wereld'.

Een geprivatiseerde dienst heeft gepland om op 8 juli de Tiroler bergtoppen Rosskopf en Grosser Kinigat te veilen. De richtprijzen zijn respectievelijk 29.000 en 92.000 euro. Onder de 20 belangstellenden is een Duits bedrijf dat de bergen wil hernoemen naar een antivirusprogramma voor pc's. De oppositie voorspelt al namen zoals de 'Mercedes-top' of de 'Paris-Hilton-piek'.

Minister van Economie Reinhold Mitterlehner heeft zich nu uitgesproken tegen de verkoop aan private personen. Hij gaat in de komende dagen praten met de verkopende dienst. 'Tirol moet in onze handen blijven', zegt de Tiroolse politicus Gerald Hauser. 'Het hernoemen van bergtoppen voor reclame zou een uitverkoop zijn van ons vaderland aan de wereld.'