Volledig scherm
Anthony Weiner verlaat de rechtbank in New York nadat hij heeft toegegeven dat hij seksueel getinte berichten verstuurde naar een meisje van 15. © REUTERS

Anthony Weiner (52) geeft sexting met 15-jarige toe

Het ex-Congreslid dat met sexting de verkiezingscampagne van Hillary Clinton in grote problemen bracht, heeft in de rechtbank toegegeven dat hij seksueel getinte berichten verstuurde naar een minderjarige. Anthony Weiner (52), ex-man van Clintons rechterhand, stuurde foto’s naar een meisje van 15 en vroeg haar om naaktbeelden.

Volledig scherm
© REUTERS

Weiners advocaten vreesden dat hem productie van kinderporno ten laste zou worden gelegd, wat een minimumstraf van 15 jaar cel zou betekenen. Seksueel materiaal delen met een minderjarige kan in de VS bestraft worden met tot tien jaar gevangenisstraf. Weiner sloot een deal met justitie: nu hij die minder zware aanklacht heeft bekend wordt niet meer dan 21 tot 27 maanden cel tegen hem geëist. In september hoort hij het vonnis.

Weiner, ooit van de politieke talenten van de Democratische Partij, werd in de afgelopen jaren meermaals betrapt op sexting buiten zijn huwelijk. Hij trad in 2011 af als Congreslid nadat per ongeluk foto’s openbaar waren geworden via zijn twitteraccount. Hij probeerde daarna burgemeester van New York te worden, maar opnieuw belandden erotisch getinte berichten aan vrouwen die hij online ontmoette in de media. 

Tot vorig jaar was hij getrouwd met Huma Abedin, de belangrijkste assistent van Clinton. Middenin de verkiezingscampagne besloot zij van hem te scheiden, nadat voor de derde maal seksuele beelden van Weiner op straat lagen. Op een foto van zijn kruis was de vierjarige zoon van het stel te zien.

Trammelant

Quote

Ik heb een ziekte, maar ik heb geen excuus

Anthony Weiner

Bovendien kwam via de Daily Mail naar buiten dat het 15-jarige meisje betrokken was. Dat wekte de interesse van de FBI en bezorgde Clinton veel trammelant. In het onderzoek naar de berichten aan de scholier stuitten agenten op Weinier’s laptop op e-mails met van Clinton aan zijn vrouw. Toenmalig FBI-directeur Jim Comey maakte vlak voor de verkiezingsdag bekend dat het onderzoek naar Clintons omgang met vertrouwelijke informatie op een persoonlijke, slecht beveiligde e-mailserver werd heropend vanwege deze ‘nieuwe’ e-mails. 

Uiteindelijk bleek dat de FBI niets nieuws had gevonden. De conclusie dat Clinton niet strafbaar was, bleef overeind. Maar alle hernieuwde aandacht voor haar e-mailgedrag wakkerde wel wantrouwen aan bij kiezers. Clinton meent dat het haar het presidentschap heeft gekost.

Ziekte

,,Ik heb een ziekte, maar ik heb geen excuus,” zei Weiner vandaag tegen de rechtbank. ,,Ik bied mijn excuses aan, aan iedereen die ik beschadigd heb. Excuses aan het meisje, dat ik zo vreselijk verkeerd behandeld heb.”