'Antwoord op de vraag waarom zebra strepen heeft'
WETENSCHAPDe strepen van zebra's en het nut van de bijzondere belijning op de dieren fascineert wetenschappers al eeuwen. Tot voor kort waren er vijf hypotheses over de functie van de zwarte en witte lijnen. Nu stellen wetenschappers dat de zebra's de strepen hebben om vervelende vliegen op afstand te houden.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit de meest recente studie naar de diersoort door onderzoekers van de University of California. De wetenschappers hebben daarin voor het eerst de vijf gangbare theoriën naast elkaar gelegd. Deze veronderstellen het volgende: de strepen zouden voor camouflage zorgen, roofdieren verwarren, de lichaamstemperatuur reguleren, insecten afweren of van nut zijn tijdens sociale interactie.
Meest verwarrend zijn strepen
De theorie dat strepen insecten afweren werd in 2012 onderzocht. Toen werd geconcludeerd dat steekvliegen het meest worden aangetrokken door donkere oppervlaktes en afgestoten worden door lichtere oppervlaktes. Maar gestreepte oppervlaktes zouden de stekende insecten nog het meest verwarren.
Deze studie maakt echter niet duidelijk waarom niet meer dieren gestreept zijn, als het zo effectief is in het afstoten van steekgrage beestjes. Onderzoeksleider Tim Caro, bioloog aan de Amerikaanse universiteit, probeert dit aan de hand van geografische analyses in zijn onderzoek meer te duiden.
Geografisch in kaart gebracht
Caro en zijn onderzoeksteam brachten de geografische spreiding van zeven verschillende soorten zebra's, paarden, ezels en hun ondersoorten in kaart. De dikte, de plek en de intensiteit van strepen op deze dieren werden ook genoteerd.
Vervolgens vergeleken onderzoekers deze gegevens met extra variabelen, zoals de nabijheid van bosgebied, dreiging van roofdieren, de temperatuur en de geografische spreiding van stekende insecten, zoals tseetseevliegen en dazen.
Eenduidige conclusie
Met behulp van een statistiekmodel kwamen de onderzoekers tot een eenduidige conclusie. Ze keken waar de variabelen het meeste overlap kenden met de aanwezigheid van gestreepte dieren.
Op basis van hun evaluatie stellen ze dat alle oude hypotheses konden worden uitgesloten, behalve degene die stelt dat de strepen van nut zouden zijn om vervelende vliegen op afstand te houden. Een sterke correlatie werd namelijk gevonden tussen de locatie waar dieren met onderscheidende strepen wonen en de aanwezigheid van de parasieten.
Verheugd
'We vonden keer op keer dat er meer strepen op delen van het lichaam zaten in gebieden van de wereld waar de dieren meer last hadden van stekende vliegen,' legt Caro uit. 'Ik was heel verheugd te zien dat de resultaten zo sterk in een richting wezen.'
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Gestreepte dieren hebben een evolutionair voordeel op niet-gestreepte dieren omdat zij minder hebben te kampen met de gevolgen van insectenbeten. Bekende gevolgen daarvan zijn: het verlies van bloed, het moeilijk op gewicht blijven en een verminderde melkproductie. Tseetseevliegen staan er ook bekend om ziektes over te dragen.
Volgens Caro is het met name belangrijk voor zebra's dat zij vliegen afweren omdat zij een dunnere huid hebben. 'Het is duidelijk dat vliegen makkelijk door hun huid kunnen steken. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor andere soorten uit hun habitat, zoals antilopes, die een dikker huid hebben.'
Meer onderzoek
Brenda Larison, een collega-bioloog van Caro eveneens verbonden aan de University of California is gespecialiseerd in het onderzoeken van strepen op zebra's. Zij laat in een reactie weten aan National Geographic dat de resultaten van het onderzoek een begin zijn. Volgens haar is het tot op heden wel de meest ondersteunde hypothese, maar de andere hypotheses zouden volgens haar nog onvoldoende onderzocht zijn.
'Er is meer specifiek onderzoek nodig. Er is nog een gebrek aan direct bewijs. Het is een meer complex verhaal en dit is waarschijnlijk niet het laatste onderzoek naar het onderwerp,' klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
‘Navalny naar strafkolonie ten oosten van Moskou’
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is overgebracht naar de regio Vladimir, op zo’n 200 kilometer ten oosten van Moskou. Daar moet hij zijn straf van 2,5 jaar in een strafkolonie uitzitten, berichten Russische media. -
G7 na geweld Myanmar: ‘Schieten op betogers is onacceptabel’
De G7, de club van zeven economische grootmachten, heeft het geweld tegen demonstranten in Myanmar hard veroordeeld. ,,Met scherp schieten op ongewapende betogers is onacceptabel”, zeggen de ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven landen in een gezamenlijke verklaring. -
Experiment toont aan waarom zebra's gestreept zijn
De strepen van de zebra dienen om insecten die ziekten verspreiden, zoals dazen en horzels, weg te houden. Dat melden Zweedse en Hongaarse onderzoekers in het Journal of Experimental Biology. -
video
Tientallen doden bij gevangenisuitbraak Haïti, ontsnapte bendeleider gedood door politie
Bij een gewelddadige gevangenisuitbraak donderdag in Haïti zijn zeker 25 mensen om het leven gekomen en ruim vierhonderd gedetineerden ontsnapt. Vrijdag (lokale tijd) hebben lokale autoriteiten pas bekendgemaakt hoeveel gevangenen precies zijn ontsnapt en omgekomen bij de grote uitbraak in Port-au-Prince, de hoofdstad van het Caraïbische eiland.
-
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Inwoners van Moskou mogen stemmen over de terugkeer van ‘Bloedige Felix’
De bewoners van Moskou kunnen vanaf donderdag een week stemmen over de vraag of het standbeeld van de stichter van de geheime dienst van de Sovjet-Unie moet terugkeren in het centrum van de stad. Het standbeeld van Felix Dzerzjinski (1877-1926) werd in 1991 door een woedende menigte neergehaald, maar is bewaard gebleven in en speciaal park vol met weggesleepte Sovjethelden. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.