Volledig scherm
Investeerders kijken even de kat uit de boom na de Brexit © epa

Appartementen in hartje Londen voor een prikkie na Brexit

De beslissing van Groot-Brittannië om uit de Europese Unie te treden, maakt een einde aan de almaar stijgende prijzen op de Londense vastgoedmarkt.

Vooral in de duurste wijken van de hoofdstad verliezen panden aan waarde. Analisten houden rekening met een halvering. Het tijdperk waarin rijken woningen verzamelden als schilderijen, eindigt daarmee abrupt.

Marc Mozzi, analist bij de Franse bank Société Générale, vertelt: ,,Een eenvoudige berekening laat zien dat er in 2015 nog 3.140 vastgoedtransacties boven de £ 2 miljoen zijn geregistreerd in Londen. In 2016 waren dat er in de aanloop naar Brexit nog maar 920." De verwachting is dat de prijzen nog verder omlaag gaan.

Mozzi wijst op een verwachte inkrimping van de financiële sector in Londen. Door de Brexit ligt een uittocht van gefortuneerde bankiers naar landen binnen de EU op de loer. Deze groep bezit panden in de meest exclusieve delen van de stad, waaronder Hammersmith, Fulham en Kensington. Zij zullen hun bezit met flink verlies van de hand moeten doen.

Projectontwikkelaars merken de gevolgen al. Voor het eerst in jaren moeten ze hun best doen om appartementen te slijten. Ze stellen meubilair, parkeerplaatsen en fikse kortingen in het vooruitzicht om kopers over de streep te trekken. Dat is een trendbreuk met het recente verleden, toen geïnteresseerden tegen elkaar opboden om de sleutels van een woning te bemachtigen.

Luchtbel
Van bangmakerij lijkt geen sprake. De gemiddelde huizenprijs ligt nu op 472.000 pond, een verdubbeling ten opzichte van 2009. Al voor het referendum stond vast dat de luchtbel vanzelf een keer zou barsten. Brexit heeft dit proces versneld en verergerd. En zolang over de toekomst van Groot-Brittannië onduidelijkheid bestaat, kijken investeerders de kat uit de boom.

Volgens accountants van PricewaterhouseCoopers verdwijnen ongeveer 100.000 banen in de financiële sector als direct gevolg van de Brexit. Daarmee zou voor een groot deel de goudader van de Londense vastgoedwereld verdwijnen. Voor de 'gewone' burger hebben de dalende prijzen op termijn mogelijk een gunstig effect, als wonen in Londen niet alleen meer is weggelegd voor de superrijken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement