Volledig scherm
Werkneemsters van Foxconn in een fabriek in Longhua, in de zuidelijke Chinese provincie Guangdong. © REUTERS

Apple-producent Foxconn sluit fabriek na rellen

UpdateFoxconn heeft vandaag een eigen fabriek, waar onder meer Apples nieuwe iPhone wordt gemaakt, in de Chinese stad Taiyuan gesloten nadat er rellen waren uitgebroken tussen 2000 medewerkers. Dat liet de fabrikant van computeronderdelen weten. Werknemers zouden in opstand zijn gekomen nadat een collega zou zijn geslagen door beveiligingsmedewerkers.

Dat meldt NBC News. Het Amerikaanse netwerk baseert zich op berichtgevingen op verschillende weblogs en het Chinese microblog Weibo. Op foto's is te zien hoe de fabriek wordt ingenomen door een grote politiemacht. Ook zijn er beelden waarop vernielde voorwerpen te zien zijn, en een omvergeduwde bewakingstoren.

Volgens Foxconn had de onrust niets te maken met de werkzaamheden in de fabriek: 'De rellen ontstonden nadat er een persoonlijk conflict was uitgebroken tussen werknemers in een slaapzaal.' De vestiging blijft dicht gedurende het onderzoek naar de oorzaak van de onrust.

Het bedrijf zei in een verklaring dat een persoonlijk geschil tussen een aantal medewerkers escaleerde. Zeker veertig personen raakten gewond bij de rellen. De politie heeft arrestaties verricht. Het persbureau Xinhua News meldde dat de politie 5000 agenten naar de fabriek stuurde om de rust te herstellen.

Arbeidsomstandigheden
In maart zouden in dezelfde fabriek ongeregeldheden zijn uitgebroken nadat werknemers een in het vooruitzicht gestelde salarisverhoging niet hadden ontvangen.

Foxconn, dat deel uitmaakt van de Hon Hai Group uit Taiwan, is een belangrijke leverancier van producten van Apple en andere grote elektronica-bedrijven waaronder Hewlett-Packard, Dell en Microsoft.

Over de arbeidsomstandigheden is het afgelopen jaar veel te doen geweest. Werknemers zouden te lang moeten werken voor te weinig geld. In totaal werken meer dan een miljoen mensen bij Foxconn in China. De fabriek in Taiyuan heeft 79.000 werknemers.

Apple en Foxconn zijn bezig met het afwerken van een uitvoerige lijst met verbeterpunten. Onlangs werd bekend dat ze daarbij voorliepen op schema.

Volledig scherm
Werknemers van Foxconn. (Archieffoto 2010) © REUTERS