Arabisch-Koerdische strijdmacht: IS-kalifaat is volledig vernietigd

UpdateHet zelfbenoemde ‘kalifaat’ van terreurbeweging IS bestaat niet meer. Dat meldt de door de Verenigde Staten gesteunde Arabisch-Koerdische strijdmacht vanuit Baghouz. Het dorpje aan de Syrisch-Iraakse grens was het laatste IS-bolwerk.

,,De Syrische Democratische Krachten (SDF) melden de volledige vernietiging van het zogenaamde kalifaat en een 100 procent nederlaag van IS. Op deze historische dag herdenken we de duizenden martelaren die deze overwinning mogelijk maakten. Een overwinning die we aanbieden aan de nabestaanden van de martelaren en aan onze gewonden. Helden zonder wiens opoffering wij deze overwinning niet zouden hebben behaald’’, zegt SDF-woordvoerder Mustefa Bali in een verklaring op Twitter.

Hij meldde gisteren nog hevige gevechten die een einde moesten maken ‘aan wat er nog over is van IS'. Bali ontkende daarmee berichten van de Amerikaanse nieuwszender Fox News, donderdag, dat de terreurbeweging al zou zijn verslagen en de luchtaanvallen waren gestopt.    

Slotoffensief

De door Koerden geleide en door de Amerikanen gesteunde militie begon vorige week vrijdag aan het slotoffensief op het door IS-jihadisten bezette Baghouz. Dat offensief liep vertraging op door de aanwezigheid van duizenden burgers in het laatste IS-bolwerk. Zij werden eerst geëvacueerd. De afgelopen dagen werden de laatste luchtaanvallen uitgevoerd.

Aangenomen wordt dat er nog steeds groepjes IS-strijders in de regio zijn zoals in de nauwelijks bewoonde Syrische Woestijn. Het is onduidelijk wat er met de IS-gevangenen moet gebeuren die uit verschillende landen komen.

De Syrian Democratic Forces waren vorige maand in het dorp Baghouz om het laatste enclave van Islamitische Staat te veroveren.

(Tekst gaat verder onder video)

Leider

Nu het kalifaat niet meer bestaat, is de grote vraag: waar is leider Abu Bakr al-Baghdadi gebleven? De meest gezochte man ter wereld doet er alles aan om onder de radar te blijven. Hij werd op 29 juni 2014 uitgeroepen tot leider van een islamitisch kalifaat’ waarvan de oprichting eerder die dag was aangekondigd door ‘Islamitische Staat in Irak en de Levant’ (ISIL).  

IS riep de stad Raqa in het noorden van Syrië uit tot hoofdstad van het kalifaat. De terreurbeweging voerde er talloze onthoofdingen, massa-executies, verkrachtingen, stenigingen en etnische zuiveringen uit. Sommige gruweldaden werden geënsceneerd in video’s en als propaganda gebruikt.

In Irak veroverde IS het gebied van de Yazidis in het Sinjar-gebergte. Kinderen werden ingelijfd als soldaten en duizenden vrouwen onderworpen aan dwangarbeid en seksuele slavernij. 

Tijdens de hoogtijdagen van het schrikbewind, in 2014 en 2015, controleerden de soennitische extremisten minstens 200.000 vierkante kilometer in Syrië en in Irak. 

Anti-Jihad-coalitie

In september 2014 lanceerde een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten de eerste aanvallen tegen IS in Syrië en Irak. De coalitie zou meer dan 70 landen bij elkaar brengen, maar slechts een minderheid daarvan zette militairen en militaire adviseurs ter plaatse in. De Verenigde Staten leverden met ruim 5.000 militairen de grootste bijdrage. 

De laatste rookwolken stijgen op uit Baghouz in het oosten van Syrië.
Volledig scherm
De laatste rookwolken stijgen op uit Baghouz in het oosten van Syrië. © AFP
  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.