Volledig scherm
Qasimi maakte afgelopen maand nog zijn opwachting tijdens de Londense modeweek. © Photo News

Arabische kroonprins overlijdt tijdens ‘seks- en drugsfeestje’ in eigen penthouse

Kroonprins Khalid Qasimi (39), zoon van de heerser van de stad Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten, is dood aangetroffen in zijn penthouse in Londen. Hij zou, zo melden Britse tabloids, zijn overleden na een uit de handen gelopen drugs- en seksfeest. Sjeik Qasimi was een getalenteerde modeontwerper met een succesvolle kledinglijn voor mannen. In Sharjah zijn direct drie dagen van nationale rouw afgekondigd. 

Qasimi toonde vorige maand nog zijn lente- en zomercollectie voor 2020 voor zijn merk Qasimi tijdens de Londense modeweek en kreeg daarvoor lovende kritieken. De ontwerper studeerde eerst Frans en Spaans aan het internationaal gerenommeerde Imperial College in Londen en vervolgens architectuur en mode. Sinds 2008 was hij actief in de modesector. In dat jaar presenteerde hij in samenwerking met de Britse ontwerper Elliott Frieze zijn eerste collectie in de hoofdstad. Onder andere Lady Gaga toonde zich een groot fan van het nog jonge modemerk.

De ontwerper werd maandagochtend dood aangetroffen in de badkamer van zijn Londense penthouse, gelegen in de chique wijk Knightsbridge. Volgens de Britse tabloid The Sun werd de politie erbij gehaald omdat er sporen van harddrugs, vermoedelijk cocaïne, werden aangetroffen. ,,Er had een feest plaatsgevonden waarbij sommige gasten drugs gebruikten en seks hadden. Vermoed wordt dat sjeik Khalid plotseling is overleden aan een mogelijke overdosis”, aldus een bron. De politie onderzoekt de dood van de kroonprins en heeft er verder geen mededelingen meer over gedaan. ,,We zijn een onderzoek begonnen en het personeel van de overleden sjeik is gevraagd om te zwijgen over deze trieste zaak.”

Ongeloof

De dood van Khalid Qasimi is in de Verenigde Arabische Emiraten het gesprek van de dag. Ook zijn collega's en vrienden uit de modebranche reageren vol ongeloof. ,,Zoals veel jonge Arabische mannen genoot sjeik Khalid van de vrijheden die hij in Londen had. Maar het is heel tragisch afgelopen. Hij werkte keihard en was getalenteerd. Een geweldig persoon”, zegt zijn goede vriend en voormalige zakenpartner Elliott Frieze.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten heeft naar aanleiding van de dood van Qasimi een verklaring gegeven. ,,Zijne Hoogheid Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan betreurt met verdriet de dood van Sheikh Khalid bin Sultan bin Mohammed Al Qasimi, de zoon van de heerser van Sharjah, en bidt tot Allah om zijn ziel in vrede te laten rusten en zijn familie geduld en troost te verlenen.” De dood van Qasimi komt 20 jaar nadat zijn oudere broer op 24-jarige leeftijd overleed aan een overdosis heroïne in het huis van de familie in Zuid-Engeland.

Vorige week was Qasimi nog betrokken in een discussie met het Franse label Vetements, dat voor zijn laatste collectie T-shirts liet bedrukken met de tekst ‘niet schieten’ in het Arabisch, Frans en Engels. Daarmee werd verwezen naar shirts die journalisten droegen tijdens de Israëlisch-Libanese Oorlog in 1982. Qasimi bracht twee jaar geleden een T-shirt met dezelfde boodschap uit. ,,Ik printte de tekst om de situatie in het Midden-Oosten te belichten. Vetements gebruikt de tekst echter op een provocatieve manier. Ik denk niet dat ze zich realiseren waar deze woorden voor ons Arabieren voor staan”, reageerde hij in de Arabische editie van modeglossy Vogue.

Volledig scherm
De dood van Qasimi werd gemeld op Instagram. © Instagram
Volledig scherm
Qasimi in New York © Photo News