Volledig scherm
De Tempel van Horus in Edfu. © thinkstock

Archeologen ontdekken 5.500 jaar oud graf in Egypte

In het Egyptische Edfu heeft een team archeologen een 5.500 jaar oud graf ontdekt, inclusief een intacte mummie. Er werd ook een ivoren standbeeld gevonden dat een man met een baard afbeeldt.

Het graf werd gevonden door een archeologisch team onder leiding van de Amerikaanse onderzoekster Renee Friedman. Het team is al jaren aan de slag op het terrein van de antieke stad Hierakonpolis. Naast een volledig bewaarde mummie werden ook kammen, wapens en werktuigen gevonden.

Een ivoren standbeeld, 32 centimeter hoog, behoorde eveneens tot de ontdekkingen. Het beeld stelt een man met baard voor. Het publiek orgaan in Caïro, verantwoordelijk voor antiquiteiten, verklaarde dinsdag dat het nog niet duidelijk was of het standbeeld de eigenaar van het graf voorstelt. Die zou tussen zijn zeventiende en twintigste levensjaar gestorven zijn.

In Hierakonpolis werd ook ooit de zogenaamde Narmerpalet ontdekt, een van de oudste en belangrijkste vondsten. De ontdekking bracht meer duidelijkheid omtrent de gebeurtenissen tijdens de predynastieke periode.

  1. Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging
    Aanslagen Nieuw-Zeeland

    Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging

    De Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zouden worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.