Volledig scherm
Een 560.000 jaar oude melktand is gevonden in een Franse grot © Musée de Préhistoire de Tautavel

Archeologen vinden 560.000 jaar
oude melktand in Franse grot

Franse en Spaanse archeologen hebben een uitzonderlijk oude melktand gevonden in een grot in de Pyreneeën. Het fossiel zou zo'n 560.000 jaar oud zijn. 

De melktand is gevonden in de Arago grot, schrijft de Franse krant Le Figaro. Het laboratorium van Musée de Préhistoire de Tautavel bevestigt dat het waarschijnlijk gaat om een tand van de uitgestorven mensensoort homo heidelbergensis, een voorouder van zowel de moderne mens als de neanderthaler. 

,,De tand was waarschijnlijk van een kind van een jaar of vijf, die nog zijn melktanden had maar die al wel flink had gebruikt'', zegt Tony Chevalier, een paleoantropoloog van het onderzoekscentrum in Tautavel. De tand zou 560.000 jaar oud zijn - misschien 5000 jaar ouder of jonger. Daarmee is de tand 100.000 jaar ouder dan de schedel van de beroemde Tautavel Man die op dezelfde plek werd gevonden in 1971.

De vondst is exceptioneel volgens onderzoekers, omdat zo oude menselijke resten zelden worden gevonden. Chevalier: ,,Deze tand zal ons veel leren over hoe mensen in die tijd leefden.'' Zo werd de tand gevonden tussen dierlijke resten, wat erop duidt dat het kind en zijn familie veel vlees aten.

Volledig scherm
De melktand is een zeldzame vondst. © Musée de Préhistoire de Tautavel