Volledig scherm
Het Argentijnse Openbaar Ministerie tekent beroep aan tegen de vrijspraak van oud-piloot Julio Poch. © AFP

'Argentijns OM in beroep tegen vrijspraak Poch'

Het Argentijnse Openbaar Ministerie tekent beroep aan tegen de vrijspraak van oud-piloot Julio Poch. Dat heeft aanklager Abel Cordoba aangekondigd tegenover de NOS. Hij verwacht dat een hogere rechter de zaak pas op zijn vroegst over anderhalf jaar zal behandelen.

Justitie kan Poch niet dwingen om in de tussentijd in Argentinië te blijven. Hij kan volgens de NOS dus terugkeren naar Nederland.

Het OM had levenslang tegen de Argentijnse Nederlander geëist voor betrokkenheid bij zogeheten dodenvluchten, waarbij tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) uit vliegtuigen werden gegooid. De rechter sprak hem woensdag vrij.

Poch' advocaat Geert-Jan Knoops was vanochtend niet bereikbaar.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer wil weten wat de rol van de Nederlandse overheid is geweest bij de uitlevering van piloot Julio Poch door Spanje aan Argentinië, jaren geleden. Nu Poch is vrijgesproken, dient de waarheid boven tafel te komen, stellen VVD, D66 en PvdA in Kamervragen aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie & Veiligheid.   

Nu de zaak tegen Poch op zijn einde loopt, wordt het 'tijd om terug te kijken', aldus VVD-Kamerlid Han ten Broeke. ,,We moeten alle gebeurtenissen kritisch onder de loep nemen en er lessen uit trekken." Zo vraagt de liberaal zich af of de vrijgesproken piloot nu zonder problemen kan terugkeren in Nederland. En hij wil weten hoe de betrokkenheid van de Staat is verlopen 'bij het faciliteren van het proces tegen de heer Poch, in het bijzonder de medewerking aan zijn aanhouding.'