Volledig scherm
© Thinkstock

Arm van albinovrouw geamputeerd voor hekserij

De politie heeft vijf mannen opgepakt die ervan verdacht worden deze week in het zuidwesten van Tanzania de arm van een albino vrouw te hebben afgesneden. De aanval zou ingegeven zijn door traditionele hekserij.

De 39-jarige Maria Chambanenge, moeder van vier, werd begin deze week thuis aangevallen in Miangalua, in de provincie Rukwa. Het slachtoffer ligt nog in ziekenhuis, maar verkeert niet in levensgevaar. 'We hebben de arm gisteren in een veld gevonden', zegt Peter Ngusa, een hooggeplaatste politieagent.

Vorige maand werd de linkerarm van een albinokind uit Ulyankulu, in de provincie Tabora, door aanvallers met een kapmes afgehakt. Het kind overleed aan zijn verwondingen. In 2007, 2008 en 2009 registreerde de ngo de moord op 58 albino's.

Hekserij
'Het doden van albino's is verbonden met volksgeloof en hekserij. Bepaalde mensen geloven dat lichaamsdelen en organen van albino's magische en bovennatuurlijke krachten bevatten die, gemengd met andere door heksen gefabriceerde producten, rijker en gelukkiger maken', aldus het Legal and Human Rights Center in Tanzania.