Een ICE-hogesnelheidstrein.
Volledig scherm
Een ICE-hogesnelheidstrein. © EPA

Arrestatie na levensgevaarlijke sabotage van spoor Duitse hogesnelheidslijn

De Duitse politie heeft een man gearresteerd die een aanslag wilde plegen op een hogesnelheidslijn. Op het traject rijden ook de ICE-treinen tussen Amsterdam en Frankfurt. De 51-jarige verdachte had op een brug bij Wiesbaden het spoor gesaboteerd.

De levensgevaarlijke sabotage werd gepleegd op een spoorbrug bij Niedernhausen, zo’n 40 kilometer ten noordwesten van Frankfurt. De machinist van een ICE-trein die vanmorgen de 484 meter lange en 50 meter hoge Theisstalbrücke passeerde, merkte dat zijn trein ‘onrustig’ reed. 

De man wordt vervolgd voor onder meer poging tot moord. Hij had over een lengte van 80 meter rails los gedraaid. Dat had tot een ontsporing kunnen leiden. Het treinverkeer op het traject moest gisteren worden onderbroken. De politie kon de verdachte in de buurt van Keulen aanhouden.

De autoriteiten melden nog niets over het motief. Zij kwamen de man op het spoor door een verklaring waarin hij de daad opeiste, zo melden media. De tekst was ook gericht aan regeringsleider Angela Merkel. De man zou dakloos zijn en enkele maanden geleden zijn vrijgelaten uit de gevangenis. Hij zat daar voor afpersing.