Volledig scherm
Omar Mora Tosta, advocaat van de Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López, staat de media te woord voor het huis van López in Caracas. © REUTERS

Arrestatiebevel tegen belangrijke tegenstander Maduro

De hoogste rechtbank in Venezuela heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de belangrijke oppositie-politicus Leopoldo López. De prominente tegenstander van president Nicolás Maduro zit met een deel van zijn gezin in de Spaanse ambassade in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

López had huisarrest maar kwam dinsdag op verzoek van zelfbenoemde president Juan Guaído vrij. Samen met zijn vrouw en een van zijn drie zoons zocht hij na het uitblijven van de beslissende slag nog diezelfde dag eerst zijn toevlucht in de ambassade van Chili en later in die van Spanje.

Het hooggerechtshof wil hem arresteren omdat hij een bevel voor huisarrest van de rechtbank heeft geschonden. López zat vast voor het aanzetten tot gewelddadige protesten in 2014.

Spanje heeft laten weten dat het niet de intentie heeft om López aan de Venezolaanse autoriteiten te overhandigen. De regering in Madrid zei dat ze hoopt dat Venezuela de onschendbaarheid van de ambassade respecteert.

De oppositieleider zei vanuit zijn Spaanse onderkomen dat hij tijdens zijn huisarrest had gesproken met ,,commandanten en generaals’’, voorafgaand aan de protesten deze week. López kondigde aan dat meer militaire acties zullen volgen. Hij verwacht dat Maduro ,,binnen weken’’ is afgezet.