Volledig scherm
Demonstranten proberen langs de ME te komen. © AD

Arrestaties bij azc-betoging Enschede

UpdateDe demonstratie tegen het asielzoekerscentrum op het Eschmarkerveld kende zaterdag een grimmig verloop. Waar in eerste instantie alles rustig verliep, ontaardde het protest toch nog in een chaos. Groepjes relschoppers probeerden langs de barricade van de politie te breken, die op verschillende plekken de handen vol had aan de demonstranten.

Bij de demonstratie zijn zes mensen opgepakt, onder meer voor mishandeling, belediging en het brengen van de Hitlergroet. Dat meldde de gemeente. 

Het protest begon zaterdagochtend rustig. Tot honderden demonstranten - tegen de afspraak met de gemeente in - richting de stad liepen om daar hun protest voort te zetten. De politie wilde verhinderen dat ze en masse Enschede inkwamen en hield de menigte tegen. Of er aanhoudingen zijn verricht kon de gemeentewoordvoerder niet zeggen. Politie assisteerde de ME vanuit de lucht. 

De burgemeester van Enschede gaf opdracht om het protest te stoppen. Alle deelnemers werden opgeroepen naar huis te gaan. De organisatie AZC Alert had de protestmars eerder al voor beëindigd verklaard.

De ongeregeldheden waren een uur na het bevel van de burgemeester, en de officiële beëindiging door de organisatie zelf nog niet voorbij. Na een laatste waarschuwing droop een deel van de groep af. De rest trok richting de Gronausestraat, en later - geheel tegen de waarschuwingen van de politie in - toch weer richting een winkelcentrum.

Toespraak
AZC Alert Enschede wilde nog één keer haar geluid laten horen tegen de komst van het asielzoekerscentrum in Glanerbrug. Ook waren leden van de extreemrechtse NVU en de extreemlinkse Duitse groepering Antifa van de partij.

In het opvangcentrum in Glanerbrug komt plek voor 600 asielzoekers.

Volledig scherm
Honderden mensen verzamelen zich op het Eschmarkerveld. © AD
Volledig scherm
© Tubantia
  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.