Volledig scherm
© AFP

Arrestaties in Iran in verband met crash Boeing

De Iraanse autoriteiten hebben mensen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij het per ongeluk neerhalen van het Oekraïens passagiersvliegtuig vorige week. Over het aantal arrestanten en hun identiteit zijn geen mededelingen gedaan.

De Iraanse justitie maakte ook bekend dat zeker dertig betogers zijn opgepakt vanwege de protesten die volgden op de vliegramp bij hoofdstad Teheran. Daar haalde de Iraanse luchtverdediging vorige week de Boeing 737-800 neer van een Oekraïense luchtvaartmaatschappij. 

Iran ontkende aanvankelijk iets met de ramp te maken te hebben, maar maakte vervolgens een draai en erkende dat het toestel per ongeluk uit de lucht was geschoten. President Hassan Rohani noemde dat op de Iraanse televisie een ‘onvergeeflijke fout'. Hij beloofde een grondig onderzoek en zei dat degenen die verantwoordelijkheid dragen gestraft zullen worden.

Bij de crash van de Boeing 737-800 kwamen alle 176 inzittenden om het leven. In totaal waren 138 van de 176 passagiers onderweg naar Canada. Zij zouden in Kiev een overstap hebben op een vlucht naar Toronto; een populaire route sinds de Amerikaanse sancties reizen tussen Iran en Noord-Amerika knap lastig hebben gemaakt. Sommige slachtoffers hadden een dubbele Iraans-Canadese nationaliteit.

Eigen houtje

Irans geestelijk leider Ayatollah Khamenei en president Rouhani wijten het ongeluk deels aan de Amerikaanse dreiging na de aanslag op generaal Soleimani. Degene die de raket afvuurde, deed dat volgens commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, Amirali Hajizadeh, op eigen houtje omdat de communicatielijnen werden gestoord. Hij had nog geen tien seconden om de beslissing te nemen en nam, tegen de achtergrond van een dreigende oorlog met de Amerikanen, de verkeerde. 

De Iraanse luchtverdediging zou het passagiersvliegtuig hebben aangezien voor een Amerikaans projectiel. Enkele uren voor het neerhalen van het toestel, had Iran raketten afgevuurd op Amerikaanse doelen in buurland Irak. Die raketbeschieting was bedoeld als vergelding voor de dood van de machtige Iraanse generaal Qassem Soleimani, die was omgekomen bij een Amerikaanse droneaanval in Bagdad.

De Boeing werd met een korteafstandsraket neergehaald. Deze raket ontplofte pal naast het passagiersvliegtuig, waarna het hoogte verloor en neerstortte.

Schadevergoedingen

Oekraïne eist dat de verantwoordelijken worden gestraft. President Volodimir Zelenski verwacht ook dat Iran schadevergoedingen uitkeert en dat de lichamen van de slachtoffers worden gerepatrieerd. Iran heeft Canada beloofd een uitgebreid onderzoek te starten naar de ramp met het vliegtuig.