Li Wenliang was een van de eersten die waarschuwden voor het nieuwe coronavirus.
Volledig scherm
Li Wenliang was een van de eersten die waarschuwden voor het nieuwe coronavirus. © Reuters/RV

Arts die alarm sloeg over coronavirus en werd opgepakt, nu zelf besmet: ‘China koos voor geheimhouding’

Li Wenliang is een van de acht klokkenluiders die in december waarschuwden voor het nieuwe coronavirus. Hem werd ‘het verspreiden van geruchten’ en ‘illegaal gedrag’ verweten en hij moest  een zwijgdocument ondertekenen. Even later bleek hij zelf besmet met het virus dat hem zo verontrustte, schrijft New York Times

Zeven patiënten in het ziekenhuis waar Wenliang als oogarts werkte, waren geveld door een mysterieuze ziekte. De arts waarschuwde op 30 december 2019 in een chatgroep zijn medestudenten geneeskunde. ,,In quarantaine op de spoedafdeling”, schreef hij over enkele patiënten. ,,Beangstigend, is SARS terug?” reageerde iemand.

De Chinese gezondheidsinspectie in Wuhan pakte de arts in het holst van de nacht meteen op en riep hem tot de orde over de informatie die hij had gedeeld. Drie dagen later moest hij van de politie een verklaring ondertekenen over zijn ‘onwettige gedrag’. Nog zeven anderen werden op 31 december aangehouden voor het ‘verspreiden van geruchten’, nadat het verontrustende bericht van Wenliang ook buiten de chatgroep verspreid was. 

De gezondheidscommissie van Wuhan zag zich verplicht om diezelfde dag bekend te maken dat er 27 mensen besmet waren met een atypische vorm van longontsteking. Maar de ziekte was ‘te voorkomen en te controleren’, klonk het nog.

Geheimhouding

Het bleek niet om SARS te gaan, het virus dat in 2003 aan bijna 800 patiënten het leven kostte, wél om het inmiddels bekende nieuwe coronavirus 2019-nCoV. De teller staat al op meer dan 300 doden en meer dan 14.000 infecties wereldwijd. 

China krijgt kritiek omdat de autoriteiten niet meteen daadkrachtig optraden, waardoor het virus rap meer voet aan de grond kreeg. ,,Op kritieke momenten koos de overheid eerst voor geheimhouding en orde, daarna pas om de groeiende crisis openlijk aan te pakken om zo ongerustheid bij het volk en politieke gêne te voorkomen”, schrijft de New York Times.

Monddood gemaakt

Volgens de krant hebben de autoriteiten kostbare tijd verloren in die eerste zeven weken tussen het moment dat het coronavirus begin december uitbrak en de drastische beslissing op 22 januari om de miljoenenstad Wuhan in quarantaine te plaatsen. Ze hadden wel al snel, op nieuwjaarsdag, de vismarkt van Huanan gesloten waar vermoedelijk het virus is ontstaan. Voor de rest wilden ze vooral paniek bij het volk voorkomen door de berichtgeving erover te controleren. Artsen en andere klokkenluiders werden aanvankelijk monddood gemaakt. De 11 miljoen inwoners kregen enkel geruststellend nieuws te horen en werden niet aangemaand om zichzelf tegen het virus te beschermen. 

Quote

Als de overheid eerder informatie over de epidemie bekend had gemaakt, was dat beter geweest

Li Wenliang

Oogarts Li Wenliang ging na zijn reprimande weer gewoon aan het werk. Op 10 januari behandelde hij een vrouw met glaucoom. Wenliang wist niet dat de patiënte besmet was met het coronavirus. Waarschijnlijk had ze het via haar dochter gekregen. Ook Wenliang zelf raakte geïnfecteerd, zo liet hij zaterdag weten. ,,Alles is nu geregeld, het is eindelijk bevestigd”, schreef hij op de Chinese sociaalnetwerksite Weibo. 

Wenliang is 34, heeft een vrouw en een kind. Het koppel verwacht hun tweede in de zomer. Hij wordt behandeld in het ziekenhuis waar hij zelf werkt. Vanuit zijn ziekbed pleit hij voor meer openheid en transparantie. ,,Als de overheid eerder informatie over de epidemie bekend had gemaakt, was dat volgens mij beter geweest”, besluit hij in de New York Times.