Artsen denken dat e-sigaret eerste dodelijk slachtoffer heeft gemaakt in België
Artsen van het Brussels universitair ziekenhuis Saint-Luc houden er ernstig rekening mee dat in België een eerste dodelijke slachtoffer is gevallen als gevolg van het gebruik van de elektronische sigaret. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard nadat een kerngezonde tiener om het leven kwam door een voorlopig onverklaarbare longontsteking.
De jongen was een maand geleden met zware ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Hij belandde er in een coma en overleed na 26 dagen. De behandelend artsen hebben alle mogelijke oorzaken voor de longontsteking onderzocht. De enige hypothese die is overgebleven, is de e-sigaret en/of haar vulling. De jongen had, om slaapproblemen op te lossen, een e-sigaret gebruikt met een vulling met CBD, de niet-psychoactieve stof van cannabis.
Cannabis
,,Wij zijn inderdaad tot deze conclusie gekomen”, zegt dokter Jacquet, een van de artsen die de jongen in het Brussels universitair ziekenhuis Saint-Luc hebben behandeld. ,,Er is geen absolute zekerheid over het oorzakelijk verband, omdat er (nog) geen test bestaat die dat kan bevestigen. Maar uit wat wij weten, blijken heel wat slachtoffers van dit soort longaandoeningen cannabishoudende mengsels gerookt te hebben met een e-sigaret.”
Nog niet alle analyses van de stalen die op het lichaam van de jongen zijn genomen, zijn afgerond. ,,Wij wachten dus af”, aldus de arts. ,,Maar intussen raden wij gebruikers van de e-sigaret aan heel voorzichtig om te springen met dergelijke mengsels.”
Longartsen waarschuwen in België al langer voor de e-sigaret. ,,De Europese Vereniging van Longartsen had al begin dit jaar een negatief advies gegeven en met nu ook een dodelijk slachtoffer in ons land, kunnen we onmogelijk groen licht geven. Nogmaals: wij raden de e-sigaret ten stelligste af”, zegt longspecialist Ingel Demedts van het AZ Delta in Roeselare. Daarin staat hij niet alleen: ook in Nederland pleitte een longarts onlangs nog voor een totaalverbod op e-sigaretten.
Klachten
Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), zei eerder deze week dat dergelijke berichten steeds vaker in het nieuws gaan komen. Hij maakt zich vooral zorgen over de effecten van gebruik op lange termijn, hoewel daar nog steeds weinig over bekend is. ,,Dat is echter ook logisch omdat de e-sigaret pas tien jaar op de markt is. Hopelijk is de gebruiker van de e-sigaret zich door alle berichten ook wat meer bewust geworden van de gevaren.”
Het aantal Nederlanders dat na het gebruik van de e-sigaret met klachten bij de longarts terechtkwam, liep recent op van drie naar acht. Eén patiënt was er zo ernstig aan toe dat die recent op de intensive care belandde.
3 procent van de Nederlanders gebruikt wel eens een e-sigaret
Een e-sigaret, ook wel ‘vaper’ genoemd, bestaat uit meerdere delen: een batterij, mondstuk en reservoir waar vloeistof in moet. In deze vloeistof zit een smaakstof en nicotine. Ongeveer 3 procent van de Nederlanders gebruikt weleens zo’n e-sigaret. Verkopers van elektronische sigaretten stellen dat dampen veel minder schadelijk is dan ‘gewoon’ roken. De verkopers baseren zich op informatie van de Engelse overheidsorganisatie Public Health England. Maar inmiddels zijn er allerlei wetenschappelijke onderzoeken die erop wijzen dat er wel degelijk gezondheidsrisico’s zijn. Van den Toorn: ,,Er is een heel bijzondere berekening gemaakt op basis waarvan die wetenschappers zeggen dat de e-sigaret 95 procent minder schadelijk zou zijn. Dat getal is op zijn zachtst gezegd niet wetenschappelijk onderbouwd en moet iedereen uit zijn hoofd zetten. De e-sigaret is potentieel een zeer schadelijk ding.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
video
Longartsen: Geen enkele e-sigaret Nederland meer in
Nederlandse longartsen willen een totaalverbod op e-sigaretten in Nederland. ,,Wij willen dat er geen enkele e-sigaret Nederland meer in komt. Bij een totaalverbod op elektronische sigaretten hangen we de vlag uit.’’ -
PREMIUM
Waarom vielen we voor de ‘gezonde’ e-sigaret?
-
‘Meeste slachtoffers e-sigaret gebruikten vloeistoffen met cannabis’
De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn er meer en meer van overtuigd dat producten met THC, het psychoactieve middel van cannabis, een rol hebben gespeeld bij meerdere overlijdens die terug te voeren zijn op vapen, zoals het roken van een e-sigaret wordt genoemd. -
Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’
Een 16-jarige jongen is in Engeland bijna overleden aan een zware longaandoening die in verband wordt gebracht met het gebruik van de elektronische sigaret. De nu 18-jarige Ewan Fisher belandde met hevige ademhalingsproblemen op de intensive care en keek de dood recht in de ogen. Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten, vreest voor vergelijkbare gevallen in Nederland. ,,Dit gaat ook hier vaker voorkomen.”
-
Met video
Marokko zit in maag met ter dood veroordeelde student die in Marioepol vocht
Even leek het lot van Brahim Saadoun Marokko weinig te deren. Maar nu is er toch aandacht voor de jonge Marokkaanse student die samen met twee Britse medestrijders ter dood werd veroordeeld in de Donbas. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.