Volledig scherm
© Thinkstock

'Artsen onthoofden baby tijdens bevalling'

Tijdens de bevalling van de 22-jarige Braziliaanse Maria Viera Alcilne Amoin zou haar zoon onthoofd zijn door een gynaecoloog. 'Ik wist dat het fout ging, toen ik een luidde 'krak' hoorde en de artsen begonnen te roepen.' Dat melden enkele Braziliaanse en Britse nieuwssites. Maar kan het ook echt?

Het verhaal gaat als volgt. Bij een gecompliceerde bevalling in het Santa Isabel-ziekenhuis (Aracaju, Brazilië) zou een team van vijf gynaecologen urenlang geprobeerd hebben een baby, die met de schouders vast zat in het geboortekanaal, op de wereld te zetten.

Op Cenariomt getuigt een familielid van de vrouw: 'Ze heeft veel geleden. Uren en uren van pijn en ongemak, terwijl de artsen op haar buik duwden in een poging om de baby eruit te krijgen', zegt Gilmara Azevedo dos Santos. De schouders van de baby zaten vast in het geboortekanaal, en een van de dokters heeft toen te veel kracht gebruikt: een krak, en een dokter die riep: 'Marcos, ben je gek?'

De moeder van drie kinderen vroeg wat er aan de hand was, maar kreeg geen antwoord. 'Ik voelde wel dat er iets uitkwam, maar het was veel te klein.'

Na het incident werd de vrouw met spoed naar een operatiekamer gebracht, waar de rest van het lichaam via keizersnede werd verwijderd.

De familie is niet van plan om het erbij te laten: ze willen het ziekenhuis aanklagen voor medische nalatigheid. De baby zou bijna 5,5 kilo gewogen hebben, veel te groot voor een natuurlijke bevalling. De directeur van het ziekenhuis, Debora Leite, heeft een onderzoek ingesteld.

Twijfels
Er bestaat enige scepsis over het verhaal, want is het überhaupt mogelijk een baby te onthoofden tijdens een bevalling? De nek breken of verwondingen aan het hoofd en de ruggengraat is mogelijk, maar een hoofd van het lichaam rukken is natuurlijk van een heel andere orde.

Sommigen argumenteren dat het fysiek onmogelijk is, maar er zijn andere bronnen die dat tegenspreken. In Louisiana (Verenigde Staten) gebeurde hetzelfde in 2006. Eind vorig jaar kreeg de moeder 1,4 miljoen dollar schadevergoeding. Er is ook een geval bekend in Turkije. Helemaal onmogelijk is het dus niet, maar zeldzaam wel.