Volledig scherm
Entree van het militair terrein bij de plaats Nyonoksa, vlak bij de plek waar de fatale explosie plaatsvond. © AP

Artsen vrezen gezondheid na nucleair ongeval Rusland

Russische artsen die de slachtoffers behandelden van het ongeluk met een raketmotor in het noorden van Rusland vrezen dat ze zelf zijn blootgesteld aan radioactieve straling. Toen de slachtoffers bij hen werden gebracht, werd namelijk niet verteld dat het om een nucleair ongeval ging.

De artsen die in de Russische havenstad Archangelsk werken, vertellen hun verhaal anoniem aan BBC News. Het ongeluk gebeurde iets meer dan twee weken geleden bij een onderzoekscentrum van atoomconcern Rosatom, ruim 35 kilometer ten westen van Archangelsk. Volgens de artsen stonden zeker negentig mensen in contact met de slachtoffers, maar heeft het leger nooit gewaarschuwd voor de kans op verhoogde stralingsniveaus.

Vijf onderzoekers kwamen bij het ongeluk om het leven en meerdere mensen raakten gewond. Drie gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht waar de artsen werken. Volgens hen was het meteen duidelijk dat ze ernstig ziek waren toen ze op de spoedeisende hulp terechtkwamen. Daarna zijn ze naar een operatiekamer gestuurd. Omdat niet direct bekend was wat het trio mankeerde, ging het werk op de spoedeisende hulp gewoon verder.

Ontsmetten

Een militair team kwam na afloop alles ontsmetten in het ziekenhuis in Archangelsk. De kleren van de slachtoffers werden meegenomen, evenals de stretchers. Volgens een van de artsen zit de schrik bij het ziekenhuispersoneel er goed in. Vooral omdat cruciale informatie is achtergehouden bij een calamiteit. De drie gewonden zijn later naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Moskou gebracht. Het is niet bekend hoe ze er aan toe zijn.

De explosie gebeurde op 8 augustus en direct spraken de lokale autoriteiten van een verhoogde radioactiviteit. De meteorologische dienst van Rusland meldde vorige week dat de straling vier tot zestien keer hoger dan normaal was. Volgens de Russische president Vladimir Poetin is er echter geen gevaar voor de volksgezondheid en is de situatie onder controle.

 1. Alarmerende beelden uit Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  CORONAVIRUS UPDATE

  Alarmeren­de beelden uit Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend. Het coronavirus heeft al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.