Volledig scherm
Medewerkers van Artsen zonder Grenzen aan het werk © AFP

Artsen zonder Grenzen: 'Seksueel wangedrag afschuwelijk en onacceptabel'

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) werd in 2017 wereldwijd geconfronteerd met 24 gevallen van seksueel misbruik of ongewenst seksueel gedrag binnen de eigen organisatie. Dat heeft de medische hulporganisatie vandaag bekendgemaakt. 'Afschuwelijk en onacceptabel', noemt de Nederlandse afdeling van AzG de misdragingen.

AzG zegt in totaal 146 klachten of meldingen te hebben ontvangen. ,,In veertig gevallen bleek er na een intern onderzoek sprake te zijn van misbruik of ongewenst gedrag'', zegt de organisatie in een persbericht. In 24 van de 40 bleken de feiten seksueel van aard te zijn.

Wereldwijd telt de niet-gouvernementele organisatie, die ongeveer 80 landen actief is, meer dan 40.000 vaste medewerkers. De Nederlandse tak van AzG, waaronder ook Duitsland, Engeland en Canada vallen, is actief in 25 landen en heeft zo'n 10.000 medewerkers. Van de 24 gevallen van seksueel wangedrag vallen er zeven onder deze afdeling, zo laat AzG Nederland weten. 

Zerotolerancebeleid

,,Artsen zonder Grenzen heeft een zerotolerancebeleid: wangedrag is altijd onacceptabel. Wij doen er dan ook alles aan om onverantwoord gedrag te voorkomen'', zegt Nelke Manders, directeur van AzG Nederland. Het streven van de organisatie is om voor iedereen een veilige omgeving te creëren. ,,Voor onze medewerkers, onze patiënten en voor alle andere mensen waarmee wij in contact komen in onze projecten en op kantoren.''

Manders zegt elke melding van wangedrag 'uiterst serieus' te nemen en op te volgen. Voor medewerkers geldt een gedragscode. Ook wordt voorzien in trainingen om ongewenste situaties te vermijden. Tegen misdragingen worden, zodra aangetoond, door AzG strenge maatregelen genomen. Slachtoffers krijgen alle steun, ook bij het nemen van gerechtelijke stappen. Manders noemt het seksueel wangedrag 'afschuwelijk en onacceptabel'.

Seksfeesten Oxfam

De cijfers komen er op een moment dat de humanitaire sector wordt opgeschrikt door onthullingen over het seksueel misbruik dat gepleegd werd door medewerkers van de hulporganisatie Oxfam. The Charity Commission, de Britse instelling die toeziet op liefdadigheidsinstellingen, heeft een onderzoek opgestart naar de manier waarop Oxfam in 2011 het seksschandaal in Haïti heeft aangepakt.

De Britse krant The Times meldde eerder deze maand dat medewerkers van Oxfam tijdens een missie in Haïti in 2010 en 2011 seksfeesten hebben gehad met (minderjarige) prostituees in een door de NGO gehuurd appartement.

De organisatie werd daarnaast vandaag beschuldigd van het inhuren van prostituees voor feestjes in Tsjaad. De incidenten in het Afrikaanse land zouden hebben plaatsgevonden rond 2006. Een anonieme voormalig medewerker sprak tegenover The Guardian van een 'probleem in de hele sector'. 

  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.