Artsen zonder Grenzen: 'Seksueel wangedrag afschuwelijk en onacceptabel'
Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) werd in 2017 wereldwijd geconfronteerd met 24 gevallen van seksueel misbruik of ongewenst seksueel gedrag binnen de eigen organisatie. Dat heeft de medische hulporganisatie vandaag bekendgemaakt. 'Afschuwelijk en onacceptabel', noemt de Nederlandse afdeling van AzG de misdragingen.
AzG zegt in totaal 146 klachten of meldingen te hebben ontvangen. ,,In veertig gevallen bleek er na een intern onderzoek sprake te zijn van misbruik of ongewenst gedrag'', zegt de organisatie in een persbericht. In 24 van de 40 bleken de feiten seksueel van aard te zijn.
Wereldwijd telt de niet-gouvernementele organisatie, die ongeveer 80 landen actief is, meer dan 40.000 vaste medewerkers. De Nederlandse tak van AzG, waaronder ook Duitsland, Engeland en Canada vallen, is actief in 25 landen en heeft zo'n 10.000 medewerkers. Van de 24 gevallen van seksueel wangedrag vallen er zeven onder deze afdeling, zo laat AzG Nederland weten.
Zerotolerancebeleid
,,Artsen zonder Grenzen heeft een zerotolerancebeleid: wangedrag is altijd onacceptabel. Wij doen er dan ook alles aan om onverantwoord gedrag te voorkomen'', zegt Nelke Manders, directeur van AzG Nederland. Het streven van de organisatie is om voor iedereen een veilige omgeving te creëren. ,,Voor onze medewerkers, onze patiënten en voor alle andere mensen waarmee wij in contact komen in onze projecten en op kantoren.''
Manders zegt elke melding van wangedrag 'uiterst serieus' te nemen en op te volgen. Voor medewerkers geldt een gedragscode. Ook wordt voorzien in trainingen om ongewenste situaties te vermijden. Tegen misdragingen worden, zodra aangetoond, door AzG strenge maatregelen genomen. Slachtoffers krijgen alle steun, ook bij het nemen van gerechtelijke stappen. Manders noemt het seksueel wangedrag 'afschuwelijk en onacceptabel'.
Seksfeesten Oxfam
De cijfers komen er op een moment dat de humanitaire sector wordt opgeschrikt door onthullingen over het seksueel misbruik dat gepleegd werd door medewerkers van de hulporganisatie Oxfam. The Charity Commission, de Britse instelling die toeziet op liefdadigheidsinstellingen, heeft een onderzoek opgestart naar de manier waarop Oxfam in 2011 het seksschandaal in Haïti heeft aangepakt.
De Britse krant The Times meldde eerder deze maand dat medewerkers van Oxfam tijdens een missie in Haïti in 2010 en 2011 seksfeesten hebben gehad met (minderjarige) prostituees in een door de NGO gehuurd appartement.
De organisatie werd daarnaast vandaag beschuldigd van het inhuren van prostituees voor feestjes in Tsjaad. De incidenten in het Afrikaanse land zouden hebben plaatsgevonden rond 2006. Een anonieme voormalig medewerker sprak tegenover The Guardian van een 'probleem in de hele sector'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met foto's
Cover met zwangere transgender man Logan gaat internet over: ‘Ik ben levend bewijs dat dit bestaat’
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
cherson
‘Niets aan de hand’: pro-Russische gouverneur ontkent wateroverlast, terwijl achter hem de boel blank staat
De pro-Russische gouverneur van regio Cherson, Vladimir Saldo, maakte het heel bont met nepnieuws. ‘Niets aan de hand’, vertelde hij in een video terwijl achter hem de boel onder water staat. -
met video
Prins Harry: ‘Staat van pers en overheid in VK op dieptepunt’
De Britse prins Harry zegt in de rechtbank dat de Britse tabloids bloed aan hun handen hebben en veel pijn hebben veroorzaakt, al sinds zijn vroege jeugd. De hertog van Sussex beschuldigt de uitgever van tabloid The Mirror van het onrechtmatig verzamelen van informatie. Het is voor het eerst in meer dan 130 jaar dat een Britse royal openbaar en onder ede ondervraagd wordt. -
29
Als je de betekenis kent van deze zwarte streep op Duitse verkeersborden, scheelt dat veel stress
Verkeersborden in het buitenland zijn voor vakantiegangers soms een bron van stress, maar je kunt er vaak meer aan aflezen dan je denkt. Wanneer je bijvoorbeeld de betekenis kent van de dunne zwarte strepen op Duitse verkeersborden, kan dit een hoop stress schelen.
-
met video
Diploma-uitreiking eindigt in bloedbad, twee doden en vijf gewonden na schietpartij in de VS
-
-
-
PREMIUM
Enige vrouwelijke minister van Erdogan komt uit België, hij was ooit eregast op haar bruiloft
De enige vrouwelijke minister in de nieuwe Turkse regering is een Belgische. Mahinur Özdemir Göktaş (41) blijkt al jarenlang een vertrouweling te zijn van president Erdogan. Hij was zelfs bij haar huwelijk. Stond het in de sterren geschreven dat de machtigste man van Turkije haar ooit naar Ankara zou halen? -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Een boterham met kaas is gezonder dan je denkt
Kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Het in Nederland zo geliefde broodbeleg heeft daardoor bij sommigen een slecht imago; het zou ongezond zijn. Maar volgens wetenschappers klopt dat niet.