Volledig scherm
© anp

Artsen zonder Grenzen wijst Europees geld af uit protest

Artsen zonder Grenzen (AzG) neemt voortaan geen financiële steun meer aan van de Europese Unie en de EU-lidstaten. De internationale medische humanitaire organisatie protesteert hiermee tegen de ,,schandalige'' Europese omgang met vluchtelingen.

Quote

Het is voor ons onverteer­baar dat dit gepresen­teerd wordt als humanitair beleid.

Artsen zonder Grenzen

De activiteiten van AzG worden voor 92 procent gefinancierd uit publieksdonaties. De bijdrage van EU-agentschappen bedroeg vorig jaar 19 miljoen euro en die van de Europese lidstaten 37 miljoen.

AzG zei vanochtend op een persconferentie in Brussel dat de Europese overheden een ,,schadelijk en afschrikwekkend'' vluchtelingenbeleid voeren. De overheden zouden mensen in nood steeds intensiever ,,wegduwen van de Europese kusten''.

Deal met Turkije

De organisatie verwijst naar de deal tussen de EU en Turkije. Dat land beloofde drie maanden geleden alle migranten die de oversteek naar Griekenland wagen terug te nemen. De financiële steun die Turkije krijgt van Europa om de opvang van vluchtelingen te verbeteren is volgens AzG vooral een beloning voor verbeterde grensbewaking om asielzoekers tegen te houden. ,,Het is voor ons onverteerbaar dat dit gepresenteerd wordt als humanitair beleid.''

AzG ziet deze afspraken als een ,,gevaarlijk precedent'' voor andere landen die vluchtelingen huisvesten. Kenia verwees bijvoorbeeld naar het Europese asielbeleid toen het land onlangs aankondigde het enorme vluchtelingenkamp Dadaab te sluiten. De overwegend Somalische vluchtelingen die daar wonen, moeten terug naar hun land.

De hulporganisatie roept de Europese regeringen op hun verdragsverplichtingen na te komen en vluchtelingen te ,,verwelkomen en beschermen''.

Gesprek

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen
Volledig scherm
Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen © ANP

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen vindt het ,,erg'' dat AzG dit besluit neemt en hoopt met de organisatie in gesprek te blijven. Volgens Ploumen is de deal van Europa met de Turken ,,niet ideaal'', maar worden er wel resultaten mee geboekt. Er komen minder mensen om tijdens een overtocht. De fondsen die nu via AzG worden besteed, zullen nu op andere wijze voor de vluchtelingencrisis worden aangewend, aldus Ploumen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) wilde nog niet reageren, maar zei ook dat het aantal mensen dat sterft op een overtocht ,,drastisch'' daalt als gevolg van de deal.

De beslissing om Europese hulpfondsen te boycotten gaat direct in. De boycot geldt voor alle projecten wereldwijd.