Volledig scherm
Asia Bibi mag Pakistan verlaten. © AFP

Asia Bibi mag Pakistan uit: hoogste rechter bevestigt eerdere vrijspraak

Het hoogste Pakistaanse gerechtshof heeft vandaag de vrijspraak van de christelijke vrouw Asia Bibi bevestigd. Een door radicale religieuzen ingediend beroep om de vrijlating van Bibi tegen te houden, werd afgewezen. De vrouw die vorig jaar ter dood werd veroordeeld wegens godslastering is nu vrij om het land te verlaten.

Asia Bibi zat acht jaar in de cel sinds zij, na haar arrestatie wegens godslastering in 2009, ter dood werd veroordeeld in 2010. Ze zou de profeet Mohammed hebben beledigd tijdens een ruzie om een beker water.

Ze werd 31 oktober vorig jaar door hetzelfde hooggerechtshof vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs en werd een week later na jaren in de dodencel uit de gevangenis vrijgelaten. De vrijlating leidde tot woede en gewelddadige protesten in Pakistan.

Van tafel geveegd

Na haar vrijlating werd Bibi ondergebracht op een geheime locatie, omdat radicale moslims haar na haar vrijlating dreigden om te brengen. Door de bedreigingen, van onder andere de aanhang van de rechts-extremistische en islamitische partij TLP (Tehreek-e-Labbaik Pakistan), bleef ze feitelijk een gevangene.

Het beroep tegen de vrijlating werd ingediend door Qari Salaam, de imam van het dorp waar Bibi werd beschuldigd. ,,Een lachertje’’, noemde de advocaat van de vrouw, Saif-ul-Malook, de motivatie van het beroep tegen uitspraak. ,,Hij is het niet eens met het eerdere vonnis van het hooggerechtshof en dus niet met de wet.’’

De raadsman vluchtte na de vrijspraak in oktober naar Nederland, maar keerde voor het beroep terug naar Pakistan. Zoals hij eerder voorspelde, veegde opperrechter Asif Saeed Khosar het beroep vandaag in Islamabad van tafel. De autoriteiten hebben de TLP en andere extremisten gewaarschuwd dat betogingen niet zullen worden getolereerd. Bibi verhuist vermoedelijk met haar gezin naar Canada. 

‘Blij en dankbaar’

Joël Voordewind on Twitter

Zeer blij en dankbaar voor vrijspraak van Asia Bibi, nu definitief. Zaak dat ze snel Pakistan kan verlaten. Dank ook aan advocaat Malook. Zeer moedige man. Hem voorgedragen voor NLse Mensenrechtenprijs (Tulp). Hoop dat hij welkom blijft in NL. @refdag⁩ https://t.co/cd1dhJ4Dcp

CU-Kamerlid Joël Voordewind is verheugd dat de christelijke Bibi definitief op vrije voeten mag blijven. ,,Ik ben zeer blij en dankbaar voor de definitieve vrijspraak van Asia Bibi. Na zo’n tien jaar gevangenschap heeft ze eindelijk haar vrijheid terug. Nu is het zaak dat zij snel Pakistan kan verlaten.’’

Voordewind heeft Bibi's advocaat voorgedragen voor de Mensenrechtentulp, de Nederlandse prijs voor wie mensenrechten in de wereld bevordert. ,,Ik vind dat mensen als hij, die zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor mensenrechten altijd in Nederland welkom moeten zijn. De jarenlang slepende zaak van Asia Bibi maakt immers pijnlijk duidelijk hoe slecht het in sommige landen nog steeds gesteld is met mensenrechten en de vrijheid van godsdienst.’’

De stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC), die Saif-ul-Malook begin november in Nederland opving na zijn vlucht uit Pakistan, is eveneens blij met de uitspraak van de Pakistaanse opperrechters. ,,Dit betekent dat er juridisch Asia Bibi niets meer in de weg staat om het land te verlaten. Wij hopen en bidden dat zij en haar familie nu eindelijk op een veilige plek een nieuw leven kunnen opbouwen’’, aldus de stichting op de website.