Volledig scherm
Asielzoekers en hun kinderen lopen in augustus vorig jaar een protestmars vanaf Den Haag Centraal naar de rechtbank waar een kort geding dient tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Inzet is de gedwongen verhuizing van de gezinnen uit het asielzoekerscentrum in Almelo. Ze moeten plaatsmaken voor nieuwkomers. © anp

'Asielkinderen beschermen tegen vermissing'

Asielkinderen die alleen in Nederland verblijven moeten beter beschermd worden om vermissingen te voorkomen. Dat zegt Defence for Children. Volgens de organisatie verdwenen in Nederland in 2014 meer dan honderd alleenstaande kinderen, onder wie tien kinderen uit de beschermde opvang voor slachtoffers of vermeende slachtoffers van mensenhandel.

Quote

Kinderen verdwijnen geregeld rond de achttiende verjaardag, omdat er geen toekomst­plan is

Jurist bij Defence for Children

,,Er is een relatie tussen de verdwijningen en het gebrek aan duurzame oplossingen. Kinderen verdwijnen geregeld rond de achttiende verjaardag, omdat er geen toekomstplan is en zij het risico lopen om in detentie te worden gezet wanneer zij geen verblijfsvergunning hebben", zegt Martine Goeman, jurist bij Defence for Children. Het hebben van een vergunning wil volgens Defence for Children nog niet zeggen dat dit ook een duurzame oplossing is voor een kind.

Volgens Goeman moet er snel een duidelijke visie komen voor kinderen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. ,,Ook zou er zo snel mogelijk een onderzoek plaats moeten vinden naar de familie in het land van herkomst door kinderbeschermingsautoriteiten, mits dit de veiligheid van het kind niet in gevaar brengt."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement