Volledig scherm
De Australische minister van Immigratie Scott Morrison (links) tekent in Cambodja een akkoord voor de opvang van immigranten. © ap

Asielkinderen naaien uit protest lippen dicht

Asielzoekers in een detentiekamp in de Australische eilandstaat Nauru hebben hun lippen dichtgenaaid uit protest tegen plannen om hen over te brengen naar Cambodja. Onder de actievoerders bevinden zich ook kinderen. Dat meldt The Guardian.

Volledig scherm
© Videostill
Volledig scherm
Demonstranten protesteren tegen de omstreden plannen van de Australische regering. © afp

Volgens The Guardian is in een video te zien hoe zes jongens en mannen in het asielkamp op Nauru de lippen hebben dichtgenaaid. Een man die niet in beeld is, vertelt hoe de vluchtelingen al sinds juli op Nauru worden vastgehouden nadat ze per boot Australië hadden proberen bereiken. Anderen zouden in hongerstaking zijn gegaan. Zeker één persoon is in het ziekenhuis opgenomen.

Akkoord met Cambodja
Australië ziet zich geconfronteerd met een massale toevloed aan bootvluchtelingen, die in afwachting van een definitieve oplossing opgevangen worden in asielcentra in Papoea-Nieuw-Guinea en op het kleine eiland Nauru. Die centra zitten echter vol, zodat Canberra een tijd geleden een akkoord met Cambodja sloot voor de opvang van asielzoekers van diverse nationaliteiten, in ruil voor een grote som geld.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop verklaarde indertijd dat de vluchtelingen het Aziatische land mee zullen helpen opbouwen. 'Ze zijn er op zoek naar sterke mensen die een bijdrage kunnen leveren aan de Cambodjaanse samenleving', klonk het toen.

Kritiek
Mensenrechtenactivisten uitten al meermaals scherpe kritiek op de deal en wijzen erop dat Phnom Penh er niet eens in slaagt om de eigen bevolking van werk, onderwijs en levensnoodzakelijke middelen te voorzien. Ook de Verenigde Naties zijn niet gelukkig met de overeenkomst tussen Australië en Cambodja, een van de armste landen uit de regio, en spreken van een 'verontrustend precedent'.

Het is overigens lang niet de eerste keer dat het detentiekamp van Nauru op een negatieve manier in het nieuws komt. Enkele dagen geleden lekte nog uit dat er vanuit het centrum klachten waren over wangedrag van de bewakers. Die zouden vrouwen dwingen zich uit te kleden en hen pas toegang tot de douches geven in ruil voor seksuele gunsten. Enkele bewakers zouden ook kinderen aanzetten tot seks.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde een dag voor de begrafenis van zijn oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.