'Asielstroom droogt binnen vier weken op'
UpdateAls Europa vrijdag zijn deal met Turkije rond krijgt, zal de vluchtelingenstroom over de Egeïsche Zee naar Griekenland binnen 3 à 4 weken volledig opdrogen. Daags na het verstrijken van zijn vorige deadline, ziet premier Mark Rutte opnieuw een eind aan de vluchtelingencrisis. Maar vrijdag wordt nog een zware dag.
Delen per e-mail
Syriërs zullen niet langer hun laatste geld spenderen aan een levensgevaarlijke reis over zee als ze binnen enkele dagen toch weer terug in Turkije zijn, zo verwacht de premier. Ook de laatste vluchteling trekt die conclusie dus binnen vier weken.
De leiders van de 28 EU-lidstaten werden het donderdagavond in goed vier uur eens over een nieuw conceptakkoord, maar de grote vraag is of Turkije daar vrijdag mee kan instemmen. Rutte, Europees president Donald Tusk en Commissievoorzitter Juncker gaan hiermee vrijdagochtend aan de slag met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Als dat overleg slaagt, wordt het akkoord in de loop van de dag bezegeld op een voortgezette vergadering van de 28 mét Turkije.
Liever geen dan een slechte deal
Diplomaten houden rekening met een uiterst lange dag, met uitgebreide discussies over het hoofdobstakel Cyprus. Turkije wil dat Europa concrete stappen zet naar een Turks EU-lidmaatschap, maar Cyprus werkt daar niet aan mee zolang het door Turkije niet wordt erkend. ,,Als dat niet gebeurt kunnen we niets doen," aldus de Cypriotische president Nicos Anastasiades. Cypriotische schepen en vliegtuigen mogen nu zelfs geen Turkse (lucht)havens aandoen.
Chantage
De Belgische premier Charles Michel vindt dat Turkije overvraagt: ,,Ik ga niet toegeven aan wat soms chantage lijkt. Liever geen dan een slechte deal." Volgens de Litouwse presidente Dalia Grybauskaité is het voorliggende conceptakkoord 'complex, moeilijk uitvoerbaar en op het randje van het internationale recht': ,,Hopelijk gaan we het over iets eens worden."
De Duitse kanselier Merkel sprak van 'gecompliceerde onderhandelingen', maar was desondanks 'voorzichtig positief'. Europees president Donald Tusk is dan weer 'eerder voorzichtig dan positief'. De Europese leiders gingen de 'moeder van alle vluchtelingentoppen' wel in met een opsteker van formaat: juridisch is de asieldeal, met hier en daar nog wat knip- en plakwerk, zodanig te pimpen dat ze aan de internationale normen voldoet. Dat zegt Brussel al langer, maar voor het eerst lieten gisteren ook twee andere invloedrijke organen hun bezwaren varen: de Hoge VN-Commissaris voor vluchtelingen en de 47 landen tellende Raad van Europa in Straatsburg.
Klein wondertje
Als vrijdag de deal helemaal rondkomt is er volgens diplomaten een klein wondertje gebeurd, maar staat Europa ook aan het begin van een logistieke operatie die zijn weerga niet kent. En die moet bovendien supersnel gaan. Om te voorkomen dat tienduizenden vluchtelingen zich in een wanhoopspoging nog snel in de golven storten, mag 'moment X' - de dag dat Turkije elke migrant terugneemt en na de Balkanroute ook de Egeïsche Zeeroute definitief op slot gaat - niet ver in de toekomst liggen.
Een ingewijde: ,,Niet verder dan maandag." Dan moet Griekenland per maandag wel van honderden asielzoekers per dag in hun eigen taal hun vluchtverhaal kunnen noteren, moeten Griekse rechters binnen 5 à 10 dagen, inclusief beroep, het asielverzoek kunnen afhandelen, moeten er detentiecentra zijn om afgewezen asielzoekers en andere migranten onder te brengen en moet hun terugkeer naar Turkije geregeld zijn.
Verdienmodel
Premier Tsipras kreeg er gisteren van alle kanten steun voor toegezegd, maar die kwam wel van leiders die de afgelopen 10 maanden al heel veel nog onvervulde beloften en toezeggingen deden. In Brussel zingt intussen de vraag rond wat hierna de nieuwe smokkelroute wordt. Diplomaten zien diverse opties: als het beter weer wordt opnieuw de Middellandse Zeeroute naar Italië of Spanje, via de Adriatische Zee vanuit Albanië naar Italië, over land of via de Zwarte Zee naar Bulgarije of via Rusland naar Finland.
Nederland maakte als Europees voorzitter kort geleden een rondje en kreeg van alle genoemde landen de verzekering dat nu nog geen verhoogde activiteit waarneembaar is. Dat neemt niet weg dat Brussel uiterst alert blijft, want niemand gelooft dat de smokkelaars zich hun verdienmodel van 1000 à 1500 dollar per persoon zomaar laten afpakken.
Het verwijt aan Turkije dat het mensensmokkelaars niet hard genoeg aanpakt werd gisteren weersproken door niemand minder dan Commissievoorzitter Juncker. Van half januari tot half februari zijn 750 mensensmokkelaars opgepakt, de laatste maanden van vorig jaar 3500. Juncker: ,,Ze treden er dus juist zeer hard tegen op."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutte mag van Kamer onderhandelen over deal met Turken
De Tweede Kamer laat premier Mark Rutte, met veel mitsen en maren, naar Brussel gaan voor een deal met de Turken over een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis. Op een top in Brussel moeten eind deze week de Europese afspraken met Turkije worden beklonken. -
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’ -
Bloedige dag in Myanmar: 82 demonstranten gedood
Bij demonstraties in de stad Bago in Myanmar zijn vrijdag zeker 82 mensen om het leven gekomen. Het was één van de bloedigste optredens van de veiligheidstroepen in Myanmar tegen de pro-democratische demonstranten sinds de machtsgreep van het leger op 1 februari, waarbij de gekozen regering van Aung San Suu Kyi werd verdreven. -
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
Update
Iran beschuldigt Israël van sabotage nucleaire installatie en zweert wraak
Het incident in de belangrijke Iraanse nucleaire installatie in Natanz gisterochtend (zondag) zou gaan om een aanval van Israël. Volgens functionarissen van de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten is de schade aan de nucleaire installatie zo groot dat het zeker negen maanden kan duren voordat de uraniumproductie weer hersteld is, schrijft The New York Times.
-
Hoezo crisis? Asielzoeker houdt kabinet op de been
Met nog een jaar tot de verkiezingen botst het steeds vaker tussen VVD en PvdA. Ironisch genoeg is splijtzwam asiel ineens een bindende factor in de coalitie. 'Als het kabinet valt, loopt de asielcrisis uit de hand.' -
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Update
Premier Mark Rutte: EU-top is nog geen gelopen race
De EU-top over een oplossing voor de migratieproblematiek met Turkije is nog geen gelopen race. Dat zei premier Mark Rutte donderdag in Brussel. Maar dat er definitieve afspraken moeten komen is cruciaal, aldus de premier. ,,Er is geen alternatief.'' Ook EU-president Donald Tusk is niet zeker over het slagen van de migratietop.