Volledig scherm
Mensen doneren spullen bij een vluchtelingenopvang in Brussel. © belga

'Asielstroom zet integratiebeleid zwaar onder druk'

De toestroom van asielzoekers zet het Nederlandse integratiebeleid zwaar onder druk. Het beleid is door toedoen van de opkomst van anti-immigratiebewegingen en anti-islambewegingen grotendeels ontmanteld en vluchtelingen moeten nu zelf van alles regelen om te kunnen integreren, zeiden deskundigen van de Erasmus Universiteit maandag in Nieuwsuur.

Vroeger werd er meer gedaan aan onderwijs, banenplannen en huisvesting voor nieuwkomers dan nu, aldus professor Migratiestudies Han Entzinger. Het is echter belangrijk ,,dat nieuwkomers en zeker vluchtelingen snel een volwaardige plaats in de Nederlandse samenleving krijgen. Ook om te voorkomen dat straks hun kinderen in de problemen komen. Het zou anders tot langdurige problemen van werkloosheid en spanning kunnen leiden."

,,Er wordt veel nagedacht over grensbewaking en migratiebeleid, maar niet over de fase die daarna komt: de integratie van vluchtelingen'', voegt bestuurskundige Peter Scholten daar aan toe. Investeren in onderwijs is belangrijk zodat scholen bij vluchtelingenkinderen het niet zelf hoeven uit te zoeken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement