Volledig scherm
De vluchtelingen werden naar buiten geleid. © Rens de Haan

Asielzoeker Alphen pleegde zelfmoord uit wanhoop

UpdateDe jonge Irakese asielzoeker die zich zaterdagmiddag heeft opgehangen in het AZC in de Alphense gevangenis, heeft gehandeld uit wanhoop over zijn verblijf in Alphen aan den Rijn.

Dat zegt voorzitter Akram Shawki van Hoop voor Vluchtelingen. Deze stichting regelt onder andere taalles, kleding en ondersteuning bij de procedure voor de 1140 Alphense vluchtelingen. ,,De Irakees wilde terug naar zijn vaderland en ging daarmee naar het COA'', vertelt Shawki, die zich direct naar het AZC begaf toen hij hoorde van de zelfmoord.

Ingenomen
,,Het COA zei dat er een afspraak gemaakt moest worden om terug te keren, want het paspoort is ingenomen bij ontvangst in Ter Apel. De Irakees dacht dat hij zijn paspoort kon halen en ging naar Ter Apel. Daar stuurden ze hem terug naar Alphen. Hij voelde zich zo van het kastje naar de muur gestuurd, dat hij er een eind aan heeft gemaakt.'' Volgens de Stichting waren er de afgelopen periode al meerdere zelfmoordpogingen gedaan.

,,Veel van de mannen uit Syrië zijn radeloos omdat ze niet voor hun gezinnen, die ze hebben moeten achterlaten, kunnen zorgen'', vervolgt Shwaki. ,,Ze verkeren in grote onzekerheid over hun procedure, kunnen niet werken aan hun toekomst, kunnen geen geld verdienen en moeten alleen maar wachten.''

Kluitje
De Stichting stuurde afgelopen woensdag een brandbrief rond over de onhoudbare situatie in Alphen: heel veel mensen op een kluitje, de mensen krijgen geen cent, hebben niets te doen, het voedsel is ver onder de maat (brood waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken) en er heerst een regime dat vergelijkbaar is met dat in de gevangenis.

,,Zo lopen er nog gevangenisbewakers rond'', vertelt Shawki. ,,Een van hen, een Marokkaan, zei in het Arabisch tegen de broer van de Irakees: Hij heeft zelfmoord gepleegd, dus hij gaat rechtstreeks naar de hel. Afschuwelijk om zoiets te zeggen. Hier moeten mensen werken die met deze vluchtelingen kunnen omgaan. '' 

Bezoek
De directeur van het AZC in Alphen is zaterdag om commentaar gevraagd, maar had daar geen tijd voor. Maandag komt Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) naar het AZC  om te luisteren naar de klachten.

Onlangs gingen bewoners van de vluchtelingenopvang in de gevangenis in Alphen aan den Rijn in hongerstaking, omdat ze vanwege hun seksuele geaardheid door andere asielzoekers zouden worden gëintimideerd en één geval zelfs aangerand.