Volledig scherm
Asielopvang in Kaatsheuvel. © anp

Asielzoekers betalen zelf half miljoen mee aan opvang

Asielzoekers in Nederland blijken tóch al mee te betalen aan hun eigen opvang. De laatste 3 jaar al voor bijna een half miljoen euro, zo blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd. Dit is zeer opvallend, omdat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) deze week zei dat hij er niets voor voelde om asielzoekers mee te laten betalen aan opvangkosten.

Volledig scherm
Klaas Dijkhoff. © ANP

Dijkhoff reageerde hiermee op berichten uit Duitsland waar vluchtelingen werd gevraagd om contant geld en sieraden af te staan vanaf een bedrag boven de 350 euro. Dijkhoffs reactie: ,,Dit is niet iets waarvan ik zeg: dat gaan we hier ook doen. Wij hebben het op andere manieren geregeld.''

Het COA blijkt de afgelopen 3 jaar al bijna een half miljoen euro te hebben teruggevorderd van vluchtelingen die zelf aangaven over inkomsten of eigen vermogen te beschikken. Asielzoekers worden geacht te melden of ze geld hebben. In 2013 werd 177.000 euro teruggevorderd en in 2014 178.000 euro. Voor 2015 staat de teller tot nu toe op 137.000. Dat kan nog oplopen.

Eigen vermogen
Dijkhoff erkent dat dit gebeurt en laat via een woordvoerder weten dat hij deze week reageerde op de inbeslagname 'van lagere bedragen'. ,,Dat is hier nu niet aan de orde, omdat we niet verwachten dat de instroom daardoor gaat dalen. Het kabinet geeft dan ook prioriteit aan maatregelen zoals de Europese afspraken met Turkije."

De regeling die Nederland blijkt te hanteren wijkt af van de Duitse, omdat in ons land asielzoekers geld wordt gevraagd als ze enkele duizenden euro's hebben, niet al bij honderden. Alleenstaande asielzoekers moeten
bijdragen aan hun opvang bij een eigen vermogen hoger dan 5895 euro.

Leefgeld
Voor gezinnen geldt een bedrag van 11.790. Het merendeel van het geld dat wordt teruggevorderd komt uit inkomsten uit werk van de vluchteling. Een asielzoeker mag na 6 maanden in Nederland 24 weken per jaar werken. De terugbetalingsregeling geldt alleen voor asielzoekers in reguliere azc's, niet in noodopvangcentra.

Een asielzoeker in een azc ontvangt wekelijks 57,61 euro eet- en leefgeld. Dat geld moet bij een inkomen van boven de 185 euro per maand worden terugbetaald.

  1. Paus Franciscus bekritiseert onverschilligheid en egoïsme
    Goede Vrijdag

    Paus Franciscus bekriti­seert onverschil­lig­heid en egoïsme

    Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, ,,de uit politieke overwegingen gesloten harten’’ bekritiseerd. Tijdens de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.